Catalunya Diari

Alcarràs demana mesures per combatre la plaga de conills al terme

Es plantegen concedir permisos especials als caçadors locals per tal de reduir la presència dels conills

Imatge d'un arbre afectat pels conills a Alcarràs
Alcarràs demana mesures per combatre la plaga de conills al terme | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament d'Alcarràs, davant l'extraordinària proliferació de conills al terme durant els darrers mesos, ha demanat al Departament d'Agricultura, ramaderia Pesca i Alimentació que prengui «les mesures adients», sigui «directament» o en forma de «permisos especials» pels caçadors locals per reduir la presència d'uns animals que, per la seva quantitat i hàbits alimentaris, adquireixen característiques de «plaga», donat que malmeten les produccions agràries –especialment fructícoles- que són base de l'economia i arriben, fins i tot, a atacar els arbres.

«Parlem d'uns conills molt nombrosos i agressius fins i tot amb els arbres. Roseguen, inclús, les branques i aquest fet comporta la mort dels arbres atacats i condiciona de manera molt negativa l'esdevenir de les plantacions. Tot plegat, posa en risc el futur de moltes explotacions i el pa de cada dia de moltes famílies».

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

«Cal actuar i, mitjançant una carta dirigida als Serveis Territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i als Agents Rurals, així ho hem fet saber. Durant els darrers mesos, ens arriben dia sí i dia també queixes dels nostres veïns pagesos i, des de l'equip de govern municipal hem pogut comprovar in situ a les finques que tenen raó i que hi ha un problema», explica Jordi Janés, l'alcalde d'Alcarràs.

Mesures directes o permisos especials de caça

A Alcarràs, prop de 600 persones (prop d'un 15% de la massa laboral) treballadores desenvolupen de manera fixa la seva feina dins del sector agrari segons dades de l'Idescat, però la importància de les explotacions agràries va més enllà d'aquesta dada, perquè el sector és motor de l'economia local i, durant la campanya, requereix milers de treballadors estacionals

«Així és. A Alcarràs, i als pobles de la nostra àrea, el motor és l'agricultura. Per això cal una actuació decidida contra aquesta plaga. Plantegem dues possibilitats: accions directes des del Departament o, si s'escau, permisos especials pels nostres caçadors, que han de poder actuar dins de les àrees de caça que hi ha acotades i, també, dins d'altres durant la temporada que es consideri adient i en els horaris que es consideri oportú per tal d'aturar definitivament la proliferació de conills», apunta Janés.


Comentaris

envia el comentari