Alcarràs s’incorpora al llistat de Viles Florides

Des d'aquest mes de juny, Alcarràs se suma al projecte Viles Florides el qual promou la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) i que distingeix els municipis que treballen en favor de la transformació i humanització dels seus espais públics mitjançant l'atractiu dels parcs i jardins urbans i els espais verds.

 

Actualment, ja són més de 150 els municipis de Catalunya i Andorra que s'han sumat a aquest moviment i, amb l'adhesió d'Alcarràs, són sis els municipis del Segrià que formen part de Viles Florides.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

L'adhesió d'Alcarràs a Viles Florides forma part de l'estratègia en favor de la revolució verda que és tret diferencial de la gestió municipal. Amb aquesta iniciativa, Alcarràs vol aconseguir avançar encara més en la humanització del paisatge urbà, de la qual són mostra els més de 300 arbres que s'han plantat en tot el terme per substituir els exemplars morts i crear noves àrees enjardinades en el poble.

Alcarràs s’incorpora al llistat de Viles Florides

Alcarràs s'incorpora al llistat de Viles Florides | LleidaDiari.cat

 

Vistoses flors que produeixen en els mesos de primavera

Per fer-ho, s'han triat, a més a més, exemplars com ara l'arbre de l'amor o l'arbre de la seda, els quals destaquen per les vistoses flors que produeixen en els mesos de primavera i que es combinen amb altres espècies més nostrades com les oliveres centenàries: «Alcarràs vol fer-se partícip d'aquesta iniciativa de les Viles Florides, la qual ens ajuda en la transformació del paisatge urbà i ens acompanya en el nostre camí de sostenibilitat. Volem un poble amable i ple de colors i olors i treballem de valent cada dia en aquest sentit», explica l'alcalde Jordi Janés.

 

«Per nosaltres, és un pas endavant que evidencia el nostre compromís amb un poble encara millor i en el qual tothom pugui gaudir del paisatge urbà. Les persones i les seves necessitats són els protagonistes», explica el regidor de Medi Ambient, Agustí Camarasa. Per Josep Siscart, regidor d'Urbanisme i Espais Urbans, la inclusió d'Alcarràs en el projecte Viles Florides «evidencia» el compromís del consistori «amb la millora de la imatge que projectem» i un entorn urbà «més humà i més agradable».

 

Un projecte de país

Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d'enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que esdevinguin un exemple a seguir.

 

El projecte valora la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social en favor de polítiques sostenibles o el desenvolupament d'economies locals a través de l'atractiu dels parcs i els jardins.

 

El projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i els espais verds. Les Viles Florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l'actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d'enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants.

 

Aposta per la revolució verda

La incorporació d'Alcarràs al llistat de Viles Florides és un element més de l'aposta estratègica en favor de la revolució verda que l'equip de govern manté i que s'està convertint en un dels trets diferencials del municipi.

 

A més a més d'amb els 300 arbres plantats durant els darrers dos anys, el consistori alcarrassí treballa en favor de la sostenibilitat amb un suport decidit als nous sistemes verds de producció d'energia, dels quals són exemple els vuit parcs solars fotovoltaics i la instal·lació per produir i emmagatzemar hidrogen verd a l'empara dels fons europeus Next Generation que es promouen al municipi.

 

Sistema de recollida Porta a Porta

Igualment, i també dins de l'estratègia en favor de la sostenibilitat que impulsa el consistori, s'ha aconseguit gràcies al sistema de recollida Porta a Porta que el volum de residus per habitant i any sigui inferior en un 40% a la mitjana nacional, s'han eliminat des del gener del 2020 els plàstics d'un sol ús al consistori i s'ha activat un equip de neteja de vorals i cunetes que manté aquests espais propers al nucli urbà en estat òptim.

 

«No parlem d'accions aïllades, perquè la revolució verda és una tasca transversal que ens ha d'implicar a tothom. Cada dia, i a casa nostra i a la feina, hem de triar si treballem o no en favor del medi ambient perquè el futur serà verd o no serà. Jo, i amb mi la resta de l'equip de govern, ho tenim clar: hem de pensar en quin món volem deixar a les nostres filles i fills», explica l'alcalde, Jordi Janés.