Catalunya Diari

Alcarràs mantindrà aquest 2022 la taxa d'escombraries congelada

Tot i l'increment de costos del tractament de les fraccions de resta i orgànica

Les alcarrassines i els alcarrassins no veuran durant aquest 2022 cap mena d'increment a la taxa d'escombraries que satisfan tot i que el cost del servei s'ha vist, pel que fa al tractament de les fraccions de resta i orgànica, gairebé duplicat com a resultat de la decisió presa pel Consell Comarcal del Segrià de traslladar als municipis l'increment de costos que ha suposat la implementació d'un seguit de millores al Centre de Tractament de Residus de Montoliu de Lleida per adequar els processos a la legislació europea.

L'alcalde Janés ha expressat que es nega a repercutir a la ciutadania l'increment, ja que el lideratge del municipi amb relació als percentatges de recollida selectiva, que superen el 80%, demostren que les alcarrassines i els alcarrassins «estem fent bé la gestió dels residus i no tenim per què pagar la falta de compromís mediambiental d'alguns altres».

D'aquesta manera, i tot i que la previsió és abonar al Consell Comarcal enguany gairebé el doble (64.000 euros més) que el 2020 pel tractament de la resta i l'orgànica, el cost pel veïnat es mantindrà en els 106 euros per habitatge en comptes dels 150 que, des del Consell Comarcal, es calcula que s'haurien de cobrar. La decisió, explica l'alcalde Janés, deriva de la seva voluntat de no exigir més esforç a la ciutadania en moments econòmicament complicats: «a Alcarràs les persones estem fent la feina pel que fa a la recollida selectiva».

«Per això, el 2020 se'ns va distingir com el municipi de 5.001 a 15.000 habitants que presenta els millors resultats de tot Catalunya pel que fa a fracció orgànica, amb un 39,79%; recollida selectiva de vidre, amb un 9,84%; recollida selectiva d'envasos lleugers amb un 14,33% i de generació de residus municipals amb uns escassos 278,76 kg per any i habitant. Volem continuar sent líders i considerem que, com que les persones del poble s'hi han implicat, els hi hem d'oferir aquest alleujament fiscal i assumir des del consistori aquest increment», explica.

Imatge de recollida selectiva d'escombraries
Alcarràs mantindrà aquest 2022 la taxa d'escombraries congelada | LleidaDiari.cat

Millora obligada

A Alcarràs, i si comparem el que es va abonar pel tractament de les fraccions de resta i orgànica el 2022 amb el que s'haurà de pagar aquest 2022, la despesa gairebé es dobla com a resultat de la decisió de traslladar als municipis part de l'increment de costos derivat de les inversions realitzades al Centre de Tractament de Residus de Montoliu per adaptar els processos a les normatives europees. Així, s'hi ha incorporat un sistema de triatge previ al tractament de la fracció de resta i s'han fet també millores a la planta de compostatge en la qual es tracta la fracció orgànica per reduir-ne els impactes.

L'alcalde Janés admet que aquestes millores venen derivades d'obligacions fixades per la UE, però considera que cal un replantejament perquè no n'hi hagi desànim entre la població: «nosaltres tenim clar que el camí és el que marca la recollida selectiva i el sistema porta a porta. N'estem convençuts i així intentem que ho vegin totes les alcarrassines i els alcarrassins. Amb esforç, hem aconseguit ser un poble líder i cada dia més verd. Aquest èxit és fruit del compromís de la ciutadania per un món més sostenible».

«Per això, considerem que no es pot desanimar a les persones amb increments a les taxes. De moment, ho absorbirem nosaltres, però cal una reflexió seriosa des de totes les institucions i, com a alcalde, és això el que demano». Janés demana també a l'Agència Catalana de Residus que subvencioni, com venia fent fins ara, el 100% de la despesa derivada del reciclatge de la fracció d'orgànica.

Ajuda per a sufragar l'increment de despesa derivat de la pandèmia

Com a resultat de les gestions realitzades davant del Consell Comarcal del Segrià, l'Ajuntament d'Alcarràs rep un total 42,743,99 euros en concepte de subvenció per sufragar una part dels gairebé 59.000 euros que, durant aquest darrer 2021, va invertir el consistori per a desenvolupar projectes i actuacions d'atenció a persones treballadores temporeres durant la darrera campanya de la fruita.

Des de l'Ajuntament, l'alcalde Jordi Janés valora «molt positivament" la concessió de l'ajuda i destaca que aquest fet demostra la feina que es desplega al consistori: «la despesa va ser important, però era imprescindible perquè ens hi jugàvem molt, donat que som un municipi agrícola i volem garantir, sempre i especialment durant la campanya, la salut de tothom. Ara, des del Consell Comarcal han mostrat sensibilitat i ens arriba aquest ajut com a resultat de la feina administrativa i de seguiment desplegada i de les mesures de control i prevenció que es van aplicar», assenyala.


Comentaris

envia el comentari