Catalunya Diari

Alcarràs modifica l’ordenança de trànsit per garantir la seguretat davant la proliferació de patinets

Aquests aparells no podran circular per voreres i zones de vianants

L'esperada arribada dels patinets elèctrics a Tarragona s'ha confirmat.
Alcarràs modifica l’ordenança de trànsit per garantir la seguretat de tothom davant la proliferació de patinets i similars | cedida

L'Ajuntament d'Alcarràs, en sessió plenària, ha aprovat la modificació de la seva ordenança reguladora del trànsit per garantir la seguretat de tothom davant la proliferació de patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal (VMP). A la mateixa sessió, també ha estat modificada l'ordenança de civisme per adaptar-la al sistema de recollida Porta a Porta. La sessió, amb un Ordre del Dia de dotze punts, també ha permès modificar les comissions informatives i realitzar altres adequacions per adaptar l'organització de la Corporació al canvi produït a l'Alcaldia al desembre.

El Ple Municipal d'Alcarràs ha aprovat, aquest 18 de febrer, una modificació de l'Ordenança Municipal de Trànsit per tal de regular la circulació pel terme municipal de patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal (VMP) amb garantia de seguretat pels vianants, conductors i altres usuaris de l'espai públic, inclosa la ciutadania que utilitza aquests nous vehicles que, recentment, han proliferat al municipi.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La modificació arriba després que, aquesta tardor, el consistori impulsés una campanya de sensibilització per promoure l'ús responsable d'unes màquines per les quals, recorda l'alcalde, Jordi Janés, «era necessari dotar al consistori d'eines per donar resposta als eventuals conflictes que es poden arribar a generar». L'objectiu, destaca Janés, «és preservar la seguretat de tots els usuaris de la via pública. Aprovem aquesta modificació, la qual s'adapta a les necessitats d'Alcarràs i les persones que hi vivim», explica l'alcalde, qui ha recordat que aquests vehicles «no són joguines».

No podran circular per voreres i zones de vianants

Amb la modificació, patinets elèctrics i similars no podran circular per voreres i zones de vianants com ara el tram del carrer Major que va des de la plaça de l'Església fins al carrer Joan Maragall i sí que ho podran fer a parcs i places, zones 30 i espais on vorera i calçada estiguin al mateix nivell. La velocitat màxima permesa serà de 10 km/h a parcs, places i passejos i de 25 km/h a les altres zones on es permet la circulació, com les zones 30.

L'ús d'aquests vehicles queda limitat a persones més grans de setze anys i els menors d'aquesta edat només en podran fer ús a espais tancats al trànsit i sota la supervisió de persones tutores. Com a norma general, es fixa l'obligació de conduir aquests vehicles amb diligència i precaució, a un mínim d'un metre dels vianants i la línia de façanes, sense haver consumit drogues i sense una taxa d'alcohol superior al límit permès.

Els vehicles de mobilitat personal amb motor i dues rodes han de ser conduïts amb casc i portar avisador acústic i els de tota mena s'han d'estacionar a llocs reservats o espais on no entorpeixin el trànsit de vianants o la circulació de vehicles. Mai es podran subjectar a arbres o elements del mobiliari urbà als quals puguin causar desperfectes. La modificació també inclou canvis pel que fa a la circulació de bicicletes, monopatins i similars, que han de circular per itineraris senyalitzats i, si aquests no existeixen, per àrees de vianants sense superar mai els 10 km/h

Adaptació de l'ordenança de civisme

D'altra banda, l'Ordenança Municipal de Convivència i Civisme també ha estat modificada per adaptar-la al sistema de recollida de residus Porta a Porta, el qual es va implantar al municipi el desembre del 2019. Així, i des d'ara, l'ordenança fixa l'obligatorietat de separar els residus en fraccions i lliurar-los de la manera adequada en els cubells corresponents que lliura l'empresa que gestiona el servei.

Al text síndica també que les microdeixalleries són espais per portar els residus domèstics que no han pogut ser recollits de manera convencional en necessitar un tractament especial. Igualment, i com a norma general, es fixa que les persones propietàries o generadores de residus són responsables del destí d'aquests i, si no es lliuren al servei de recollida de la forma establerta, es considerarà que hi ha una infracció. «Adaptem la normativa a una realitat que ja tenim assumida i que ens ajuda a ser un municipi més sostenible», explica Janés. El ple també ha servit per aprovar un seguit de modificacions a l'organització de la Corporació Municipal per tal d'adaptar-la al canvi que es va produir a l'alcaldia aquest desembre.


Comentaris

envia el comentari