Catalunya Diari

Alcarràs torna a celebrar la seva particular festa del 'Mandongo'

Aquest dijous es durà a terme la matança del porc

Marca Mandongo
Imatge del logo del Mandongo d'Alcarràs | LleidaDiari.cat

Alcarràs viurà aquest dijous 17 de gener una nova edició de la Festa del Porc. Es tracta d'una tradició molt arrelada a la localitat en què l'Associació de Mestresses de Casa prepararà més de 4.000 entrepans per tothom després de l'elaboració del Mandongo (els embotits que en surten de la matança del porc). 

Cal recordar que el Mandongo és una marca registrada l'any passat per l'Ajuntament d'Alcarràs a través de la qual el municipi associa tots els actes que tenen com a denominador comú promocionar la carn de porc, amb l’objectiu de difondre i donar a conèixer un dels seus actius més importants.

En aquesta edició, des de l'Ajuntament d'Alcarràs s'ha elaborat un vídeo en el qual apareix una mestressa de casa participant en l'elaboració de les llonganisses i les botifarres. Durant el film, la dona explica que la festa de la matança del porc és una tradició molt arrelada a la localitat i que s'ha fet des de sempre a les cases i als masos amb l'objectiu de conservar durant l'any la carn extreta de la matança del porc. 

 

Una festa amb marca pròpia

«Mandongo Alcarràs» és des de l'any passat la marca a través de la qual el municipi associa tots els actes que tenen com a denominador comú promocionar la carn de porc, amb l’objectiu de promocionar un actiu molt important per a l’economia de la vila. «Mandongo Alcarràs», que té la seva projecció en forma també de logotip, inclou un calendari d’actes durant tot l’any que inclouen: tastos de carn de porc durant l’abril, ensenyar als escolars què és el mandongo amb taller pràctics, jornades professionals per parlar d’aquest sector, col·laboració de les carnisseries del municipi en l’elaboració dels tastos i festes de les matances del porc.

En l'edició de l'any passat, el dijous 18 de gener, coincidint amb la Festa del Porc, es van repartir uns 4.500 entrepans de carn de porc, i va ser el tret de sortida de la presentació d’aquesta nova denominació, que vol també posar l’èmfasi en una tradició que ha perviscut al llarg dels temps, que no és altra que la de «fer el mandongo». Sens dubte, es tracta d'una extraordinària manera de fer valdre les tradicions de la terra i transmetre-les a les noves generacions, si més no, perquè les coneguin.

Imatge de les llonganisses d'Alcarràs | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari