Catalunya Diari

Alerten que falsos professionals de la Salut se situen a les portes dels CAP per vendre productes als pacients

L'engany va iniciar-se a centres de Lleida però ja ha arribat a Barcelona
Entrada del Centre d'Atenció Primària de Cappont. | LleidaDiari.cat

  L'Institut Català de la Salut (ICS) està alertant aquests darrers dies d'una nova estafa que es duu a terme a la porta dels Centres d'Atenció Primària (CAP). L'organisme ha penjat a les entrades d'alguns centres uns cartells que adverteixen de la proliferació d'empreses que se situen a les portes d'aquests espais per realitzar enquestes als pacients, sobretot gent gran, i, fent-se passar per professionals de l'ICS, intenten vendre'ls productes o tractaments a partir de les dades personals que aconsegueixen amb les preguntes realitzades.

«Compte amb les estafes! Els professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS) no fan enquestes per telèfon ni a domicili ni a la porta del CAP. Tampoc venen res» es pot llegir en aquests cartells. De fet, arran de les denúncies de diversos usuaris, s'ha conegut que aquesta activitat fraudulenta també es duu a terme als domicilis, on intenten vendre'ls els mateixos productes amb el ganxo de les enquestes. Segons informa el diari 'ARA', els casos han estat corroborats per diversos professionals. És el cas de la responsable d'atenció ciutadana del CAP Pare Claret, al barri de Gràcia de Barcelona, Marisa Cabello, que revela que «es posen davant dels ambulatoris o bé truquen als pacients en nom dels CAP per oferir-los serveis a domicili».

 

Els casos detectats han estat denunciats als Mossos d'Esquadra, que ja havien estat avisats d'altres casos. De fet, l'estafa va iniciar-se a la comarca de la Noguera, a Lleida, on es van descobrir els primers casos que van fer disparar totes les alarmes. La direcció del CAP de Ponts va avisar els Mossos de les visites programades que tenien alguns usuaris als seus domicilis i els agents van personar-se al lloc. La caporal de la unitat d'investigació dels Mossos de Balaguer informa que a l'atestat van identificar els comercials i van prendre declaració a la responsable de l'empresa, amb seu a Tarragona, que va negar que les teleoperadores es presentessin com a personal del departament de Salut. En declaracions al mateix mitjà, l'agent deixa clar que «no és delicte que venguin productes perquè els afectats els compren voluntàriament, però sí que és una estafa la suplantació d'identitat».

La dificultat es troba en què és un frau impossible de demostrar perquè les trucades no estan gravades. La diligència va servir per descobrir que l'empresa implicada compra les dades a una altra companyia, que les obté de les Pàgines Blanques, on apareix el nom, el telèfon i la població. En el cas de les enquestes, els Mossos alerten de les dificultats per intervenir perquè els usuaris signen un document en què els autoritzen a fer servir les seves dades personals. A més, els agents que van intervenir a la Noguera van poder comprovar que el catàleg de productes que s'ofereixen sobrepassen l'àmbit sanitari i que es venen fins i tot electrodomèstics o objectes per a la llar. L'ICS insta a alertar el 112 quan algú rebi una trucada o la visita de persones que s'identifiquen com a treballadors de l'organisme per fer-los una enquesta o oferir-los algun producte.Comentaris

envia el comentari