Catalunya Diari

Alliberen els primers exemplars de truita autòctona criats als centres d'alevinatge d'Escaló i Llavorsí

Prop de 300 exemplars s'han deixat anar al riu Noguera de Cardós, al Pallars Sobirà, en un tram de pesca sense mort

Primer pla d'una truita autòctona que s'alliberarà al riu Noguera de Cardós
Primer pla d'una truita autòctona que s'alliberarà al riu Noguera de Cardós | LleidaDiari.cat

Els primers 300 exemplars de truita autòctona criats al centre d'alevinatge d'Escaló i Llavorsí es van deixar anar el divendres 29 de juny en un tram de pesca sense mort del riu Noguera de Cardós. Aquests exemplars es van rescatar del canal de Sossís a causa de tasques de manteniment que s'hi havia de fer al mes de setembre passat.

Durant aquests deu mesos s'han criat als centres del Pallars Sobirà amb un índex de supervivència per sobre del 75%. Un dels punts forts d'aquests centres és que viuen a la mateixa aigua que després es trobaran al riu i se'ls alimenta amb menjar del tot natural. L'objectiu d'aquests centres d'alevinatge és repoblar els rius del Pirineu de truita autòctona i que la pesca torni a ser un dels esports més practicats al Pallars Sobirà i porti turisme a la comarca.

Un dels objectius dels centres de Llavorsí i Escaló és reduir la mortalitat dels exemplars que es deixen anar als rius per repoblar-los i augmentar-ne la supervivència. Els alevins s'agafen del medi natural, en aquest primer cas del canal de Sossís, i es porten als canals d'alevinatge on es criaran durant vuit o deu mesos en semillibertat, amb les mateixes condicions d'aigua que trobaran posteriorment al riu i aliments similars als que es trobaran posteriorment al riu com cucs de terra o cucs de mosca. El Pallars Sobirà és la comarca amb les truites autòctones més pures del país. Aquesta zona està catalogada com a Zona de Reserva Genètica de truites, per tal de garantir la conservació de la genètica de la truita autòctona.

Un Agent Rural alliberant truites al riu Noguera de Cardós
Un Agent Rural alliberant truites al riu Noguera de Cardós | LleidaDiari.cat

 

Ara, aprofitant la retirada de tots els exemplars de truita dels canals d'alevinatge s'aprofitarà per fer unes obres de millora al canal de Llavorsí amb l'objectiu posteriorment poder-hi fer educació ambiental i explicar in situ els sistemes aquàtics del Pallars Sobirà com la biologia de la truita i totes les espècies associades com la llúdriga, l'almesquera o les granotes. A la recuperació de les truites autòctones hi ha participat el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, i les Societats de Pescadors, el Cos d'Agents Rurals i el Servei de Pesca Continental de la Generalitat de Catalunya.


Comentaris

envia el comentari