Catalunya Diari

Alliberen 30 nous exemplars de tortuga mediterrània a les Garrigues

L’últim cens dut a terme enguany, i que es realitza amb l’ajut de gossos, ha demostrat que la taxa de supervivència dels animals és del 60%

Imatge d'una tortuga mediterrània
Endesa i Trenca alliberen 30 nous exemplars de tortuga mediterrània a la reserva de Bovera, a les Garrigues | Trenca

La Vall Major de Bovera, a les Garrigues, compta des d'aquest passat diumenge amb 30 noves tortugues mediterrànies. Personal del CRARC va alliberar els exemplars a les finques de custòdia on l'ONG Trenca està treballant des de fa sis anys per a la reintroducció d'aquesta espècie amenaçada, un projecte que duu a terme amb el suport d'Endesa. Amb aquesta acció, ja són 172 els exemplars alliberats en aquest espai a tocar del Parc Natural del Montsant.

L'objectiu del projecte de Trenca, que compta amb la col·laboració d'Endesa des del primer moment, és la creació d'un refugi per a la tortuga mediterrània (Testudo hermanni) per, conjuntament amb altres programes similars, augmentar a diferents zones de Catalunya les interconnexions entre les escasses poblacions salvatges que existeixen d'aquest animal a l'Europa Occidental. De fet, i a causa del seu caràcter dòcil i amistós, actualment només es troben en estat salvatge a Catalunya, Mallorca i a la Comunitat Valenciana. És per això que projectes com aquest són de vital importància per capgirar aquesta situació crítica per l'espècie.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Una taxa de supervivència dels animals del 60%

Les xifres de l'últim cens realitzat en aquest espai de les Garrigues, són molt positives, ja que apunten a una taxa de supervivència dels animals del 60%, tot un èxit en un projecte de reintroducció d'aquestes característiques. Per realitzar els censos s'utilitzen gossos que actuen com a detectors biològics provinents de l'Equip Caní per a la Conservació de Trenca (ECCO – Trenca). Aquests gossos estan especialment entrenats per a detectar tortugues per la seva olor i són més efectius que els censos tradicionals amb investigadors humans.

En una primera fase del projecte es va adequar una finca de Trenca per crear l'hàbitat ideal per a les tortugues i, per això es van construir dues bases impermeabilitzades amb argila de 400 i 100 m² respectivament. També es van fer els tancaments necessaris per a protegir dels possibles depredadors –porcs senglars i guineus– a les tortugues alliberades. De fet, quan el tancat va estar enllestit, es va fer un primer alliberament el juny de 2016 de 52 exemplars, i el setembre de 2017 el segon amb 30 individus.

Els tècnics encarregats del projecte realitzen seguiments periòdics i identifiquen els exemplars mitjançant tres mètodes. Per una banda, totes les tortugues alliberades porten un chip subcutani per facilitar el seu seguiment. Per altra, se'ls aconsegueix una marca a l'escata de la closca amb un codi numèric que les identifica individualment i, per últim, el patró de les plaques de la closca és únic i, per tant, es pot fer un seguiment acurat. D'aquesta manera, en els casos en què es troben individus durant el seguiment, cosa gens senzilla, a causa de l'extensió de les finques i les condicions de vida de les tortugues, es pot fer un registre i seguiment dels exemplars així com un reconeixement físic de les seves condicions (pes, mida, estat...).

Dins del Pla de Conservació de la Biodiversitat d'Endesa

Aquest projecte s'emmarca dins del Pla de Conservació de la Biodiversitat d'Endesa i es tracta d'una actuació tant en l'àmbit ambiental com social enfocada a la promoció del desenvolupament rural sostenible, l'educació ambiental i la protecció de la tortuga mediterrània. La Companyia desenvolupa a tot l'estat al voltant de 25 projectes anuals de protecció i conservació de la Biodiversitat sobre espècies amenaçades, espais i hàbitats, augment del coneixement científic i valorada de la biodiversitat.


Comentaris

envia el comentari