Catalunya Diari

Almacelles es designada novament Vila Florida de Catalunya amb 4 Flors d’Honor

El reconeixement d’enguany fa que Almacelles sigui una de les poblacions més ben classificades i amb major nombre de distincions

Imatge del parc d'Europa d'Almacelles
Almacelles es designada novament Vila Florida de Catalunya amb 4 Flors d’Honor | LleidaDiari.cat

La designació de les Viles Florides de Catalunya 2020 va tenir lloc el passat 16 d'octubre i per primera vegada de forma virtual a causa de la pandèmia. Almacelles, una de les viles participants, s'ha dut el guardó com a Vila Florida, amb 4 Flors d'Honor; fet que la converteix en un dels referents de població que més ha destacat pel nombre de zones verdes, bellesa de les zones enjardinades i transformació urbana en llocs d'esbarjo i gaudi voltats de natura.

Val a dir que el reconeixement d'enguany fa que Almacelles sigui una de les poblacions més ben classificades i amb major nombre de distincions. La principal novetat d'enguany ha estat la internacionalització del moviment amb la incorporació de tres parròquies andorranes a Viles Florides. Es tracta d'Encamp, La Massana i Canillo. Aquesta edició es tanca amb un total de 142 municipis a tot Catalunya i Andorra que formen part del moviment.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Encamp ha obtingut 4 Flors d'Honor, la màxima distinció lliurada fins ara

En l'acte d'aquest divendres, Encamp ha obtingut 4 Flors d'Honor, la màxima distinció lliurada fins ara per cap municipi, i se suma als municipis que encapçalen el rànquing de Viles Florides: Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d'Aran), Cardedeu (Vallès Oriental), Figueres (Alt Empordà), Llinars del Vallès (Vallès Oriental), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Olot (Garrotxa), Sant Cugat (Vallès Occidental), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), Sant Hilari Sacalm (Selva) i Vila-seca (Tarragonès).

Almacelles ja va guanyar aquest guardó en les edicions de 2014, on va aconseguir la categoria de dues flors d'honor, en la de 2015 i 2016, fou guardonada amb tres flors, i en la de 2017 fou el primer cop que se li va concedir el premi de quatre Flors d'Honor, que el revalidà novament l'any 2018 i 2019. Sigui com sigui, Almacelles continua essent una de les poques poblacions de l'interior de Catalunya que revalida any rere any aquest guardó.

Cal esmentar que experts participants en el Jurat de Viles Florides de Catalunya, van examinar el dossier enviat per cada Ajuntament, per valorar les places, parcs i espais florals existents i determinar si la vila és mereixedora d'algun dels guardons que certifiquen l'interès de la vila per transformar alguns dels seus racons, mostrar la riquesa natural i paisatgística dels seus principals punts d'interès, i que alhora sigui un reclam turístic per als visitants.

Es van seleccionar diferents espais emblemàtics

Pel que fa a Almacelles es van seleccionar diferents espais emblemàtics com ara el Parc d'Europa, el Centre Històric, el Parc de l'Aigua, les Rambles, l'entorn del Tossal de les Santes Creus i el recinte de les Piscines Municipals. Enguany, es va valorar de manera molt positiva alguns nous espais verds, com ara la nova zona enjardinada que es crearà al voltant dels nous accessos al vessant sud del tossal de les Santes Creus, o la remodelació d'un seguit de parterres nous i la replantació de nous arbres i arbustos de caràcter autòcton al Parc d'Europa, que requereixen menys aigua, menys manteniment i que substitueixen part de la zona de gespa, mediambientalment menys sostenible.

Viles Florides és una proposta de la CHOC (Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya) que distingeix aquelles iniciatives de l'àmbit públic i privat on la flor i la planta ornamental són protagonistes. La filosofia d'aquest concurs en l'àmbit de Catalunya pretén donar a entendre que una vila florida és més sostenible, millora la qualitat de vida dels seus ciutadans, té una millor imatge externa i és més ambiciosa econòmicament. Aquest guardó té una validesa per un any i cal renovar-lo, si s'escau, o intentar millorar per treure la categoria màxima de cinc flors.


Comentaris

envia el comentari