Catalunya Diari

Almacelles estrena un parc escultòric a l'aire lliure amb dotze peces

L'aposta es complementa amb una exposició de 22 obres més de petit i mitjà format al Museu d'Arquitectura del municipi

Parc d'Almacelles
Imatge de l'escultura 'Supernova' de l'escultor Miguel Angel González que forma part del parc escultòric d'Almacelles | LleidaDiari.cat

El municipi d'Almacelles ha inaugurat aquest dissabte el parc escultòric al Parc Europa, una zona verda de 25.000 metres quadrats on s'exposen una dotzena d'escultures d'artistes nacionals i internacionals. L'aposta per l'art del municipi es complementa amb una exposició de 22 peces de petit i mitjà format al Museu d'Arquitectura Josep Dordal. L'alcalde, Josep Ibarz, ha valorat positivament la iniciativa i ha dit que es pot «millorar» una població «sense renunciar a l'art i a la bellesa".

La inauguració s'emmarca dins el primer Congrés Internacional d'escultura monumental Alma 2019 que ha obert aquest divendres l'artista Antonio López. Alguns dels artistes que han cedit l'obra han parlat de la «necessitat" d'exposar art al carrer i la comissaria, Luisa Noriega ha apel·lat a la «familiarització» amb l'art que faciliten iniciatives com aquesta. Noriega, que també és membre fundadora del gabinet d'art Lleidaart, ha dit que seran les futures generacions qui «valorin» iniciatives com la d'Almacelles i de fet ha explicat que es pot donar la situació que quan algun infant passi per un parc sense escultures es pregunti «on són».

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
Escultura d'Almacelles
Imatge d'una de les escultures dins el Museu d'Arquitectura Josep Dordal d'Almacelles de la creadora Mer Jiménez | LleidaDiari.cat

 

Pioner a Lleida

L'alcalde, Josep Ibarz, per la seva banda ha dit també que no li consta que a les comarques de Lleida hi hagi alguna iniciativa semblant a la que han estrenat al municipi aquest dissabte i ha animat a la resta de pobles a apostar per projectes semblants per poder crear «una xarxa de parcs escultòrics» que seria un «atractiu cultural, turístic i econòmic». El delegat del Govern a Lleida, Ramón Farré s'ha mostrat «entusiasmat» i ha destacat la iniciativa per un poble «relativament petit" com és Almacelles.

Entre els escultors presents en la inauguració hi havia Mario Molins, escultor de Binéfar (Aragó), que ha cedit una escultura pel parc i una segona per l'exposició del Museu d'Arquitectura Josep Dordal, les dues treballades amb fusta. Dordal ha explicat que l'escultura «canvia els espais i els dignifica». En aquest sentit, ha afegit que l'art en l'espai urbà és «necessari» perquè un espai «amb cultura i escultura» és un espai que «millora la societat».

Un altre dels escultors amb obra exposada a Almacelles, membre i fundador de l'Institut Català d'Investigació en Escultura, Jorge Egea, ha volgut destacar la importància del suport institucional a l'escultura perquè a diferència de la pintura, «més sustentada des del món privat», afirma Egea, l'escultura «necessita arribar a la gent" perquè «hi ha una mena de por». Quan «la cosa monumental s'apropa a la gent esdevé atractiva», ressalta Egea i un cop perduda la por, assegura, «neix l'amor per l'art».

Escultures a Almacelles
Imatge detall d'una escultura i de fons uns nens jugant a pilota en un camp dins del parc Europa d'Almacelles | LleidaDiari.cat

 

Estaran exposades durant un període mínim d'un any

Les escultures, que han estat cedides pels seus respectius autors, estaran exposades durant un període mínim d'un any. La intenció és renovar la proposta expositiva dotant així l'espai de dinamisme i moviment. El nou parc escultòric s'aixeca al Parc d'Europa, un espai verd de dues hectàrees i mitja de superfície amb un llac de 70 metres de diàmetre i és un espai que ha esdevingut una de les zones d'esbarjo més visitades de la vila i ara té repartides una dotzena d'escultures de tipus i procedències diverses.

A banda de la inauguració, el municipi ha acollit aquest divendres el primer Congrés Internacional d'escultura monumental, ALMA 2019, que ha comptat amb la participació de disset ponents provinents d'universitats de tot el país i artistes de renom, com Antonio López García, que va oferir la conferència inaugural, o Julio Vaquero. La jornada va tractar 'l'escultura com a espai i 'l'escultura com a praxi'.


Comentaris

envia el comentari