Catalunya Diari

Almenar dedica una nova rotonda al món de la pagesia

L’obra té com a element ornamental destacat una escultura d’una pagesa i d’un pagès del l’artista lleidatà Josep Solé, feta amb eines de l’antiga pagesia

Nova rotonda d'Almenar
Nova rotonda d'Almenar | LleidaDiari.cat

Almenar ha dedicat la seva nova rotonda —situada a l'oest del poble i que facilita la connexió entre l'autovia A-14 i la zona urbana del municipi— al món de la pagesia. L'alcaldessa de la localitat, Teresa Malla, ha explicat que la nova infraestructura està dedicada als pagesos i als ramaders «perquè constitueixen un dels sectors econòmics més importants del municipi i un dels col·lectius dels quals ens sentim més orgullosos». En aquest sentit, Malla, que ha recordat que la rotonda està molt a prop de la cooperativa agrícola municipal i en una confluència d'importants camins rurals molt utilitzats pels agricultors. A més de la rotonda, en l'acte d'avui ha estat inaugurada també la remodelació del camí de Sas i la Baixada del Calvari.

La infraestructura ha estat inaugurada col·lectivament per Joan Vidal, president de la Cooperativa d'Almenar; Ramon Sarroca, president d'Almenar Fruits i de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya; Xavier Badia, representant de la Comunitat de Regants del Canal d'Aragó i Catalunya a Almenar; Alexandre Alòs; president de SAT Ramaders d'Almenar; Josep M. Segués, en representació de la Unió de Pagesos d'Almenar, i Josep Salvia, president de la Comunitat de Regants de Pinyana d'Almenar.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Una escultura de ferro que representa una pagesa i d'un pagès

La rotonda té com a element ornamental més destacat una escultura de ferro que representa una pagesa i d'un pagès, la principal curiositat de la qual és que està feta amb eines de l'antiga pagesia i peces de màquines agrícoles reciclades. L'escultura és obra de l'artista, natural de Puigverd de Lleida, Josep Solé. La nova rotonda dóna resposta a l'increment del volum de trànsit que procedeix o es dirigeix a l'A-14 (que des de juliol del 2017 connecta el municipi amb Lleida) i fa més segur, àgil i còmode l'accés, que esdevé una de les entrades principals al municipi.

L'actuació comporta una millora notable de la seguretat viària de la zona i té com a element més destacat una rotonda (amb un diàmetre interior de 12 m i exterior de 34 m) que articula l'encreuament de carreteres, eliminant els perillosos canvis de rasant i facilitant l'accés des dels quatre vials confrontats. L'obra disminueix el risc que suposen els actuals encreuaments existents en la intersecció del camí de Bolòs amb el camí del Sas, camí de Cabanera Reial i camí de Tamarit de Llitera.

Inauguració de la rotonda d'Almenar
Inauguració de la rotonda d'Almenar | LleidaDiari.cat

 

L'obra té un pressupost de 238.483 € (iva inclòs). L'empresa adjudicatària aporta l'execució d'una millora, a cost zero per l'Ajuntament, consistent en la urbanització d'una vorera de vianants de 270 m. per la banda sud del camí del Sas, que connecta la vorera existent del camí del Sas amb el camí de Cabanera Reial. Aquesta obra està valorada en 79.987 € (iva inclòs). Per la seva banda, la reurbanització del carrer Baixada del Calvari (des del carrer Arc Iris al carrer Calvari), ha inclòs l'ampliació de les voreres per tal de millorar les condicions d'accessibilitat per als vianants i la renovació de les xarxes d'aigua, enllumenat, sanejament i línia de baixa tensió, entre altres.

Cal dir també que una part de la millora del Camí de Sas ha estat finançada per l'empresa elèctrica municipal (Electricitat d'Almenar S.L), la qual destina els beneficis obtinguts a actuacions socials i urbanístiques de millora del municipi.


Comentaris

envia el comentari