Catalunya Diari

Almenar inaugura el seu espectacular pessebre

El muntatge, que ha elaborat Paco Muñoz en el decurs dels darrers 19 anys, inclou 8 escenes i més de 400 figures

El pessebre d'Almenar s'ha inaugurat aquest dissabte a la tarda.
El pessebre d'Almenar s'ha inaugurat aquest dissabte a la tarda. | LleidaDiari.cat

Més de 400 figures (inclosos 20 animals diferents), 8 escenes diferents, 50 edificis i més de 5.000 hores de treball són algunes de les xifres que reflecteixen l’espectacularitat del Pessebre Monumental d’Almenar, inaugurat aquest dissabte a la tarda per Teresa Malla, alcaldessa del municipi, en un acte festiu que ha aplegat un nodrit grup de veïns i veïnes de la població. Es tracta d’un gran muntatge, elaborat al llarg de quasi dues dècades pel veí Francesc Muñoz, popularment conegut com a Paco, i que, en paraules de Malla, «constitueix una obra sensacional i una de les joies menys conegudes d’Almenar, que pot esdevenir fins i tot un reclam turístic». La iniciativa és particular però té el suport de l’Ajuntament d’Almenar.

El belem està format per diversos quadres o escenes (no tots estrictament bíblics), com el Naixement, la Fugida d'Egipte, els Reis Mags, l'Adoració dels Pastors, l'Anunciació, el Palau d'Herodes, el Mercat Popular i la Zona dels Horts (que alberga enciams, carabasses, tomàquets, pastanagues i oliveres), inclou una cinquantena de construccions (cases, torres, ponts, muralles...) i consta d'unes 400 figuretes de tot tipus, inclosos vint animals diferents com són ànecs, cabres, camells, caragols, cigonyes, coloms, corders, gallines, galls d'indi, gats, gossos, granotes, iguanes, mussols, oques, porcs senglars, rucs, toros i vaques.

El creador del pessebre d'Almenar hi dedica moltes hores a l'any per tenir-lo enllestit per Nadal.
El creador del pessebre d'Almenar hi dedica moltes hores a l'any per tenir-lo enllestit per Nadal. | LleidaDiari.cat

 

Paco Muñoz és el creador d'aquest pessebre d'Almenar.
Paco Muñoz és el creador d'aquest pessebre d'Almenar. | LleidaDiari.cat

 

Elements tecnològics i animats

Una de les característiques singulars del pessebre és la barreja entre quadres d'inspiració bíblica i altres que recreen fidelment indrets reals, com la Plaça Major i la Creu de Terme d'Almenar, el poble i la torre de defensa d'Ardèvol (el Solsonès) o l'església Sant Pere de l'Hostal Nou, a Llobera (Solsonès). A més de l’acurada il·luminació, destaquen els elements tecnològics o animats com el riu de set metres i les 4 fonts amb aigua en circulació, la sínia que roda, els rucs girant i fent la batuda del gra a l'era, el foc a terra amb 'flames' o el molí d'oli.

Els materials utilitzats per a la construcció són el poliestirè o forespan, el fang (com en el cas de les teules, fetes una a una), la fusta o el zinc, entre altres. Com a curiositat, podem dir que l'artista ha col·locat detalls insòlits com els petits recipients amb oli i vi de veritat, la comuna amb un caganer i un mirall on s'hi reflecteix una singular imatge, la petita placa d'homenatge a un amic de l’artista traspassat col·locada en una façana o els esquelets de dos delinqüents penjats en una gàbia medieval.

El pessebre d'Almenar compta amb la escena del pastor amb les seves ovelles.
El pessebre d'Almenar compta amb l'escena del pastor amb les seves ovelles. | LleidaDiari.cat

 

El pessebre, que cada any creix amb la incorporació de nous elements, està situat en uns baixos d'uns 80 mestres quadrats situats a l'anomenada Casa Melcior, al centre del poble, «en un espai que abans estava ocupat precisament per un pessebre de veritat», segons explica el propi Paco assenyalant les velles menjadores per a cavalls que es poden veure just al costat del muntatge nadalenc.

Paco Muñoz va iniciar la construcció del belem l'any 1998 en col·laboració amb els veïns Marisa Olves i Josep Maria Manzanares, aquest últim ja desaparegut, i després de tres anys va continuar el projecte en solitari. El creador calcula que li ha dedicat unes 300 hores/l'any durant les darreres dues dècades. La iniciativa també ha suposat una forta inversió econòmica, ja que moltes figures poden arribar a costar 200 euros, i el conjunt del Naixement ja en val 500. Paco calcula que «només enguany hi he destinat a prop de 1.000 euros».


Comentaris

envia el comentari