Catalunya Diari

Els alumnes de la Vall Fosca exposen imatges familiars d'entre 1900 i 1950

L'objectiu és construir un relat territorial visual, ja que és l'única vall pirinenca amb un fons fotogràfic tan extens

Pla mig d'una nena penjant una fotografia en un mural
Pla mig d'una nena penjant una fotografia en un mural | LleidaDiari.cat

Els alumnes de l'Escola La Vall Fosca a la Plana de Montrós (Pallars Jussà) han inaugurat una exposició fotogràfica amb setanta imatges familiars d'entre 1900 i 1950 amb els nens com a protagonistes. La mostra, que s'exposa al mateix centre educatiu, té el seu origen en les fotografies d'arxius particulars que han recollit els alumnes.

Són imatges en blanc i negre que s'agrupen en cinc àmbits: vida familiar, vida infantil, vida de poble, activitats tradicionals i pobles i paisatge. L'objectiu és construir un relat de la Vall Fosca amb la imatge com a pretext, ja que és l'única vall pirinenca amb un fons fotogràfic tan extens. Amb aquest projecte el Museu Hidroelèctric de La Torre de Capdella vol donar eines als infants per recuperar la memòria, reforçar la identitat i dotar-los d'instruments perquè puguin explicar com era la vall de fa 100 anys.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La iniciativa 'Retratem-nos' sorgeix de l'exposició 'Caçadors de Mirades'

La iniciativa 'Retratem-nos' sorgeix de l'exposició 'Caçadors de Mirades' del Museu Hidroelèctric de La Torre de Capdella, que des de l'any passat mostra imatges de gran format de familiars a les façanes de les cases. L'èxit de la iniciativa ha motivat que es prorrogui fins al juny d'enguany, i que ha convertit la Vall Fosca en un museu a l'aire lliure amb fotografies familiars de gran format a les façanes de les cases.

Després d'obrir un període de participació ciutadana es van poder identificar més de 110 persones. Actualment, «els veïns de la vall fan de guies turístics als nouvinguts i els expliquen qui eren els seus avantpassats mirant a les imatges que estan penjades a les cases». Hem fet un Museu a l'aire lliure sense adonar-nos-en», explica la directora del Museu, Eva Perisé.

«El Museu Hidroelèctric de Capdella vol treballar la fotografia com a tret distintiu únic d'un territori. La Vall Fosca és un territori pirinenc que aposta per llegir el territori a través de la fotografia, ja que amb l'arribada de les hidroelèctriques, els veïns de la Vall disposen d'un ampli arxiu fotogràfic familiar», explica Perisé.


Comentaris

envia el comentari