Catalunya Diari

AMIC-UGT investiga si «màfies» que mouen treballadors agraris poden estar actuant a la campanya de la fruita a Lleida

El sindicat n'ha detectat casos al País Valencià i Andalusia i també en la campanya dels cítrics a la demarcació de Tarragona

El president de l'AMIC-UGT, David Papiol, amb el secretari general de la UGT de les Terres de Lleida, José Luís Aguilà, i la tècnica de l'AMIC-UGT a Lleida, Rosa Guixés. | LleidaDiari.cat

L'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya AMIC-UGT està investigant l'existència de «màfies» organitzades que estarien movent il·legalment treballadors de països de l'Est per diferents campanyes agràries de temporada que es desenvolupen arreu de l'Estat, als quals s'estaria «explotant» amb unes pèssimes condicions laborals i amb salaris molt per sota dels que fixa el conveni del camp. A més del País Valencià i Andalusia, l'organització sindical n'ha detectat alguns casos a la campanya dels cítrics a les comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre i ara també està indagant si també poden estar actuant per portar treballadors a la campanya de recollida de la fruita dolça a les comarques lleidatanes, davant els indicis de l'existència d'algun cas a la demarcació. L'AMIC-UGT reclama més actuacions de la Inspecció de Treball per tal de denunciar-ho i posar fi a l'actuació d'aquestes «màfies».

L'AMIC-UGT està indagant si també podrien estar actuant a la campanya de la fruita a les comarques lleidatanes, davant l'indici d'algun cas del qual ha tingut coneixement el sindicat i que ara està intentant contrastar, segons ha explicat el president de l'AMIC-UGT, David Papiol. Tot i això, el secretari general de la UGT de les Terres de Lleida, José Luís Aguilà, ha volgut posar en valor que la col·laboració entre les diferents administracions i sindicats ha permès el desenvolupament de les darreres campanyes de la fruita a Lleida «sense conflictivitat», amb més inspeccions en finques i en allotjaments per a treballadors agraris i sense el fenomen de l'arribada massiva de temporers, com succeïa anys enrere. Així mateix, Aguilà ha destacat l'atenció que s'està oferint a les persones que arriben a Lleida per participar en la campanya de la fruita. 

D'altra banda, l'AMIC-UGT també està investigant la possible existència d'empreses que creen falses cooperatives que actuarien en l'àmbit agrari, amb falsos autònoms o amb treballadors que cobren menys del que estableix el conveni, de la mateixa manera que ja està succeint a Lleida i en altres demarcacions catalanes en el sector carni. En aquest sentit, el sindicat també reclama més actuacions de la Inspecció de Treball per tal de regularitzar la situació d'aquests treballadors. 


Comentaris
DAVID
ESTA MES CONTAMINAT AIXO, GENT A LA FRUITA SUFRIN PER 4 DUROS LA HORA CUAN LA PAGA SOL SER DE 5 - 8 EUROS...

envia el comentari