Catalunya Diari

Alerta: Amplien l'avís preventiu per partícules a les terres de Ponent

Ja estava actiu des de dimarts als 40 municipis de la Zona de Protecció de la conurbació de Barcelona

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha ampliat aquest dijous a les terres de Ponent l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules PM10. L'avís està actiu des de dimarts als 40 municipis que conformen la Zona de Protecció Especial (ZPE) de la conurbació de Barcelona.

L'avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d'episodi ambiental, sense que s'hagi de produir necessàriament, i s'activa per reduir les emissions de contaminants.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Aquest avís comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat, informar la ciutadania perquè prioritzi l'ús del transport públic, notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos, i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Imatge de fàbriques contaminant
Amplien l'avís preventiu per partícules a les terres de Ponent | LleidaDiari.cat

La mitjana diària dels nivells de PM10

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia de dimecres va ser superior al valor de 50 micrograms per metre cúbic a tres punts de mesurament, dos dels quals a Ponent, a causa de la intrusió de pols d'origen africà que acompanya l'onada de calor.

La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 micrograms durant aquest dijous, ja que es preveu que la situació no canviï i que les condicions meteorològiques siguin poc favorables per la dispersió dels contaminants atmosfèrics. Durant l'any 2022 s'han produït fins a 11 situacions d'intrusió de pols de l'Àfrica, cinc de les quals han provocat l'activació d'avisos preventius.


Comentaris

envia el comentari