Catalunya Diari

Arcalís recupera la memòria històrica del poble amb pintures a les façanes

Un artista local n'ha pintat una desena amb escenes quotidianes de fa dècades o llegendes de bandolers

Xavi Pedemonte davant del mural que dona la benvinguda al poble d'Arcalís
Xavi Pedemonte davant del mural que dona la benvinguda al poble d'Arcalís | LleidaDiari.cat
Xavi Pedemonte davant del mural que dona la benvinguda al poble d'Arcalís | LleidaDiari.cat

Amb un gran mural on s'hi pot llegir 'Arcalís, terra de bandolers', aquesta petita localitat pallaresa dona la benvinguda a la gent que hi arriba. Es tracta d'una obra de l'artista Xavi Pedemonte, veí del poble que vol recordar la història de Lliser d'Arcalís, un lladre de camí ral, cap d'un grup de bandolers que assaltava els traginers i comerciants que arribaven al Pallars a finals del segle XIX. A aquest mural s'hi sumen una desena més. Pedemonte ha explicat que aquestes pintures van més enllà i volen reivindicar la memòria històrica del poble. A pocs metres del mural dels bandolers n'hi ha un d'una fotografia antiga que mostra com era el poble fa més de 40 anys i un altre d'animals fent feines al camp.

Xavi Pedemonte davant del mural que dona la benvinguda al poble d'Arcalís

 

Els veïns del poble estan contents amb aquestes pintures. La Maria diu que aquestes pintures murals la traslladen a temps passats, quan a casa traginaven l'herba amb animals i batien el blat a l'era. La pintura d'una foto antiga del carrer d'Arcalís a la Maria li recorda com eren els antics carrers del poble. Xavi Pedemonte ha explicat que les intervencions artístiques al carrer que ell fa tenen la voluntat de transformar els espais i integrar parets de formigó enmig de pobles de pedra. Les propostes que fa tenen la voluntat de ser una eina de transformació dels espais i de la identitat amb la gent. Amb la representació de fotografies antigues, Pedemonte, ha trobat un camí amb el qual la gent s'identifica fàcilment. Es tracta de representar moments, tradicions o veïns del poble que ja no hi són.

L'objectiu de l'artista en aquest poble del Pallars

Un d'aquests casos és el mural dedicat a l'últim campaner d'Estac (Pallars Sobirà). És un homenatge al padrí de Casa Miquel, qui va ser el darrer campaner d'aquest poble. És un mural de grans dimensions igual que el dedicat a l'Angeleta a Vilamur. Aquest darrer vol mostrar el valor de la zona i un dels seus grans patrimonis: el paisatge, la gent que el cuida i els animals com les vaques. La voluntat de Pedemonte és transformar l'espai visualment i crear consciència. Altres murals que hi ha pintats al poble són de la fauna característica de la zona com una salamandra, un isard o un voltor. També ha convertit parets de formigó en parets de pedra i boscos d'arbres.

Una pintura mural dedicat a l'últim campaner d'Estac
Una pintura mural dedicat a l'últim campaner d'Estac | LleidaDiari.cat

 

Les fotografies antigues o els veïns del poble són un camí que agrada a Pedemonte i a Arcalís encara queden parets de formigó per pintar. La Maria ha explicat que els agrada recordar històries o veïns del poble gràcies a les pintures del Xavi. Finalment, Pedemonte defensa les pintures murals i recorda que tot no són pintades al metro així com que no li agrada que s'estigmatitzi aquest art. 


Comentaris

envia el comentari