Catalunya Diari

Controlat l'incendi d'Arties, que ha cremat unes 240 hectàrees de pastures

El foc crema des del passat diumenge, dia 6 de gener

El foc es va iniciar diumenge dia 6 de gener.
El foc es va iniciar diumenge dia 6 de gener. | @bomberscat

Els Bombers de la Generalitat i Pompiers d’Aran han donat aquest dimarts a la tarda, a les 16.22 hores, per controlat l’incendi de pastures als afores d’Arties, a Naut Aran, per sobre de la carretera C-28, que crema des del passat diumenge, dia 6 de gener al vespre, a les 20.07 hores. L’incendi hauria afectat unes 240 hectàrees, bàsicament de pastures. L’incendi va començar en una zona de pastures, flanquejat al flanc dret per una crema de gestió de combustible que els GRAF van fer el 2017, i al potencial del flanc esquerre per un incendi del mateix 2017.

L’estratègia ha estat confinar el foc per allunyar-lo de les zones poblades de Gessa i Arties i per reduir el risc de despreniment de pedres i allaus en zones urbanes i infraestructures. S’ha conduït l’incendi cap a les zones de pastura reduint la possible afectació a les zones arbrades i evitar l’accés de l’incendi al fons del barranc a la zona d’Era Gimbreta (al flanc dret) i que travessés  el fons de barranc de Salider (al flanc esquerre). Dilluns el flanc dret de l’incendi va sobrepassar la crema prescrita de 2017, executada per Bombers de la Generalitat i Pompiers d’Aran, que no ha aturat el foc però sí que l’ha desaccelerat i ha propiciat la contenció.

Durant les tasques d’extinció han treballat efectius dels Bombers de la Generalitat i dels Pompiers d’Aran.
Durant les tasques d’extinció han treballat efectius dels Bombers de la Generalitat i dels Pompiers d’Aran. | @bomberscat

 

Al llarg de la matinada, el foc ha continuat actiu a les parts altes de l'incendi mentre que les maniobres de contenció a les parts baixes han estat efectives. Un rodolament dilluns a darrera hora de la tarda d’un tronc encès fora de la zona cremada ha fet augmentar durant la nit el perímetre pel flanc esquerre, tot i que el foc no ha arribat a la zona de l’incendi de 2017.

Els Bombers de la Generalitat han treballat aquest dimarts també per contenir la part alta del flanc dret (Pales de Corilha) per evitar que s’obrís amb l’entrada de vent prevista. Poc després de les 16.00 hores l’incendi ja s’ha donat per controlat. Les previsions meteorològiques preveien per aquesta tarda canvi de temps i entrada de vent i neu a la zona.

Durant les tasques d’extinció han treballat efectius dels Bombers de la Generalitat i dels Pompiers d’Aran. Efectius del GRAF han utilitzat eines manuals i han fet ús de foc tècnic per fer cremes de definició de perímetre i d’eixamplament amb el suport de dos helicòpters. A la nit, i per tal de garantir la seguretat dels efectius a causa de l’orografia (amb fortes pendents), la possibilitat de rodolaments de grans pedres, i les temperatures extremadament baixes, els bombers s’han retirat de la zona, i s’ha fet seguiment de l’incendi des de Vielha, on s’hi ha desplaçat el Grup de Suport Logístic i s’ha instal·lat el Centre de Comandament de Bombers.

Els foc ha calcinat unes 240 hectàrees de pastures.
El foc ha calcinat unes 240 hectàrees de pastures. | @bomberscat

 


Comentaris

envia el comentari