Catalunya Diari

Arxivada la querella contra onze càrrecs del Govern per la mort de dos agents rurals a Aspa

L'advocat de les famílies dels rurals diu que això els porta a optar per la via contenciosa-administrativa de fer una reclamació patrimonial de responsabilitat civil

Moment en què agents del Mossos d'Esquadra traslladen l'acusat de matar dos agents rurals a Aspa
Moment en què agents del Mossos d'Esquadra traslladen l'acusat de matar dos agents rurals a Aspa | LleidaDiari.cat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha arxivat la querella contra onze càrrecs del Departament d'Agricultura, entre els quals el de la consellera destituïda pel 155, Meritxell Serret, pel doble crim d'Aspa (Segrià) en què van morir dos agents rurals a trets per un caçador el 21 de gener de 2017. Les famílies dels dos agents i el sindicat CCOO havien iniciat una batalla judicial per acusar els màxims responsables del Departament d'un doble homicidi imprudent per la falta de mesures de seguretat dels treballadors. L'advocat dels familiars, Pau Simarro, ha explicat que si bé va quedar demostrada aquesta manca de seguretat l'endemà mateix del crim partint de la base que Agricultura va reforçar les patrulles de dos a tres membres, els va facilitar armilles antibales i una arma llarga, ara el Tribunal ha decidit arxivar la querella. 

Això els aboca, segons Simarro, a optar per la via contenciosa-administrativa de fer una reclamació patrimonial per responsabilitat civil. El TSJC ha desestimat la tesi que sostenien les famílies dels dos agents rurals morts a Aspa, David Iglesias i Xavier Ribes, i també el sindicat CCOO, que volien acusar d'homicidi imprudent a onze càrrecs del Departament d'Agricultura, per falta de mesures de seguretat en els membres del cos. Tot i que el cap de setmana després del 21 de gener, quan va tenir lloc el doble crim les patrulles dels agents rurals que fan els controls de caça ja van passar de dos a tres, portaven armilles antibales i un d'ells una arma llarga, el Tribunal no creu que aquesta falta de mesures de seguretat podria haver evitat el crim.

Tant l'acusació particular com l'acusació popular, formada pel lletrat dels familiars i el de CCOO, van remarcar en la querella que les mesures de seguretat que es van implantar després de les morts dels agents rurals feia temps que estaven en debat entre el cos però encara no s'havien adoptat. Precisament després del cas d'Aspa, van sortir a la llum nombroses queixes sobre la desprotecció dels agents rurals en els controls de caça amb alguns episodis controvertits amb caçadors que no responien com era degut quan se'ls reclamaven els permisos.

 

Pau Simarro ha explicat que amb l'arxivament el tribunal els està remetent d'alguna forma a optar per la via contenciosa-administrativa de fer una reclamació patrimonial de responsabilitat civil al Departament. De fet, Simarro ha dit que estan a punt de començar a treballar aquesta via, justament abans del dia 21 de gener, perquè hi ha un termini d'un any des que van passar els fets per iniciar aquest procés de reclamació civil.


Comentaris

envia el comentari