Catalunya Diari

Polèmica a Catalunya per les automostres de Covid-19 que s'havien de realitzar els propis alumnes

Els sindicats han reclamat contractar més personal sanitari per supervisar aquestes proves

Pla mitjà d'un dels equips mòbils extraient mostres per a PCR en una escola
Pla mitjà d'un dels equips mòbils extraient mostres per a PCR en una escola. | ACN

El Departament de Salut de Catalunya va informar dimecres que, amb la intenció d'alliberar l'atenció primària, volia que els alumnes a partir d'ESO poguessin recollir-se l'automostra a través de frotis nasal en cas de positiu al grup. En aquest sentit, Educació va explicar que formarien els docents perquè «guiïn» els estudiants quan es facin aquestes automostres. No obstant, la resposta no es va fer esperar, i els sindicats van oposar-se a la mesura. La Federació d'Educació de CCOO ha reclamat que els tests als centres educatius els facin personal sanitari i no els alumnes. El sindicat ha criticat així el canvi en el protocol a partir de Secundària, on Educació vol instaurar el sistema d'automostra per part de l'alumne guiat per un docent. CCOO ha assegurat que això no ha estat pactat amb els agents socials i per això ha reclamat a Educació contractar el personal sanitari necessari i adequat per a la supervisió de les automostres i que pugui respondre «efn els casos de possibles complicacions». Ha rebutjat també que siguin els equips educatius els que hagin de fer «seguiment» dels contactes, per la sobrecàrrega de feina que ja tenen.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat el sistema de les automostres a partir d'ESO, davant de les crítiques rebudes: «Per poder gestionar millor aquesta epidèmia i no haver de destinar grans recursos d'unitats senceres que es desplacin als instituts, crec que tothom ha de col·laborar. I crec que ho podem fer bé». En roda de premsa aquest dijous, la consellera ha demanat als sindicats «una mica de calma abans de sortir d'aquesta manera» i ha assegurat que oferiran als docents «tota la formació» necessària i que esperaran uns dies si cal abans de posar en marxa aquest sistema, dirigit als alumnes a partir d'ESO que hagin estat en contacte a classe amb un cas positiu de coronavirus.

Vergés ha defensat que el sistema de les automostres de PCR en el cas de contactes a partir d'ESO s'ha fet en proves pilot en instituts i entre treballadors de residències i ha assegurat que «es pot fer». La consellera ha destacat que seran adolescents i joves els que es prendran les mostres, no infants. També ha puntualitzat que es tracta de frotis nasals i no de mostres nasofaríngies, de manera que l'escovilló s'haurà d'introduir als narius i no fins a la part posterior de les fosses nasals, una tècnica molt més invasiva.

Educació canvia de parer

Finalment, i després de la polèmica, el Departament d'Educació ha confirmat que hi haurà personal sanitari a l'aula per supervisar les automostres d'alumnes d'ESO quan hi hagi un positiu a la classe. Fins ara es desplaçava als centres una unitat mòbil amb diversos professionals, i ara només hi anirà un sanitari. Amb tot, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha parlat que serà durant una «transició» per implantar el sistema i que s'allargarà el que faci falta fins que els docents tinguin «plena seguretat».

El personal que s'encarregarà de fer aquesta primera supervisió seran els professionals de l'atenció primària que ja s'encarreguen ara de fer aquestes proves a les classes quan un alumne ha donat positiu. No seran metges o infermeres. També està previst que se n'encarreguin, sobretot a Barcelona i l'àrea metropolitana, altres persones que han rebut formació per recollir mostres, com són els voluntaris d'organitzacions com Open Arms o la Creu Roja, que ja fan cribratges a les escoles. Ramentol ha dit que, per part de Salut, no hi ha hagut cap canvi en el desplegament d'aquest sistema, ja que «en cap cas es va pensar que de la nit al dia» s'implementaria.


El secretari general ha assenyalat que el procediment «s'ha validat» en diversos entorns, com en instituts on s'han fet proves pilot, i ha assegurat que no implica risc biològic per als docents. També ha puntualitzat que els canvis organitzatius no afecten ni el tipus de prova, una PCR, ni el tipus de mostra, que és nasal i no nasofaríngia. La idea de les automostres és descarregar pressió als professionals sanitaris per preservar-los al màxim per a altres tasques assistencials.


Comentaris

envia el comentari