Catalunya Diari

Balaguer celebra aquest divendres La Nit de les Llegendes inspirada en les bruixes

Arrencarà a les 21.30 hores des de la plaça del Pou, amb una visita guiada a càrrec de Maria Bullfarines
Imatge del cartell
Imatge del cartell | LleidaDiari.cat

Aquest divendres dia 22 de juny tindrà lloc la 12a edició de la Nit de les Llegendes a Balaguer, una proposta que pretén valorar elements patrimonials del Centre Històric combinant-ho amb els textos guanyadors dels premis Ziryab. Aquest any la temàtica eren les bruixes, un tema que s'ha fet coincidir perquè serà l'eix central de l'exposició que s'inaugurarà al Museu de la Noguera al novembre, basada en una recerca que s'ha fet a les terres de Lleida sobre la bruixeria.

 

A més de les tres obres guanyadores als premis Ziryab, es llegirà també, amb dues parts, una dramatització basada en el judici a Francina Redorta, la bruixa de Menàrguens que va ser executada l'any 1616. La Nit de les Llegendes d'aquest any arrencarà a les 21.30 hores des de la plaça del Pou, amb una visita guiada a càrrec de Maria Bullfarines, remeiera de Balaguer del s. XIV. A partir de les 22.00 hores començaran, a la plaça del Pou, les cinc lectures de les diferents llegendes musicades per diferents alumnes de l'Escola Municipal de Música de Balaguer. 

  

Els contes de bruixes que coneixem actualment reprodueixen els estereotips que tenim documentats en els casos d'acusacions de bruixeria arreu d'Europa: dones grans, soles, marginals i bones coneixedores de remeis naturals, que porten pedregades, donen mal d'ull, i maten bestiar i criatures. L'activitat La Nit de les Llegendes que va iniciar-se l'any 2004 amb l'únic impàs de dos anys, s'ha anat realitzant any rere any al mes de juny a la ciutat de Balaguer, sent la d'aquest any la 12a edició.

 

La proposta neix de l'àrea de cultura de l'Ajuntament de Balaguer, concretament amb la suma de tres equipaments i serveis municipals, Museu de la Noguera, l'Escola Municipal de Música i la Biblioteca Margarida de Montferrat. Una vegada finalitzada l'activitat, els productors agroalimentaris amb venda directa de la Noguera oferiran un tast dels seus productes a tots els assistents. La iniciativa s'emmarca en la promoció del projecte Menja't la Noguera adreçat a tots els ciutadans que visitin la comarca durant els mesos de juliol i agost, fent una reserva prèvia al portal www.catalunyarural.cat.Comentaris

envia el comentari