Balaguer es convertirà al setembre en un poble medieval amb l’Harpia

Cartell de l'esdeveniment

Cartell de l'esdeveniment | LleidaDiari.cat

 

Els dies vinents 13, 14 i 15 de setembre Balaguer es convertirà durant tot el cap de setmana en una població medieval tot celebrant el seu important passat històric amb la 9a edició de la festa de l'Harpia, Balaguer Medieval.

 

Aquest dimarts s'ha dut a terme la presentació de la festa a l'ajuntament de Balaguer. A l'acte hi ha assistit el Paer en cap, Jordi Ignasi Vidal; Maria Pau Ortiga, regidora de Turisme, Fires i Festes; Esther Guarné, regidora de Promoció Econòmica; i Antonieta Martínez, responsable de l'àrea de turisme de l'Ajuntament de Balaguer.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

L'esdeveniment a celebrar són els 700 anys del naixement del rei Pere III el Cerimoniós

Cada any la festa reviu i commemora una fita històrica important de la ciutat o es dedica a una temàtica en concret. Enguany, l'esdeveniment a celebrar són els 700 anys del naixement del rei Pere III el Cerimoniós al Castell Formós de Balaguer. Per tant, una celebració que posarà en relleu un personatge important per la nostra història. Les activitats de divendres dia 13 es centraran bàsicament en una Jornada acadèmica sobre Pere III el Cerimoniós, organitzada conjuntament pels tècnics del Museu de la Noguera i la Universitat de Lleida. El contingut de la Jornada es presentarà el dia del naixement Pere III el Cerimoniós, concretament el 5 de setembre a les 10 del matí, quan tindrà lloc una ofrena floral i es farà la presentació oficial d'aquesta jornada del dia 13 que aportarà un toc acadèmic a la festa.

 

També el mateix divendres a les 19.30 h tindrà lloc una visita al castell Formós amb una lectura de la Crònica d'en Pere a càrrec d'Enric Arquimbau, amb acompanyament musical del Llibre Vermell de Montserrat, interpretat per Francesc i Glòria Rodoreda (violí i violoncel). El divendres a la tarda també tindrà lloc el muntatge del campament medieval ubicat al Parc de la Transsegre que reviuran la vida i costums de l'Edat Mitjana amb diferents grups de recreació liderat pel grup de recreació Fets Històrics amb uns 150 recreacionistes. El mateix dia al vespre es farà la rebuda de la parella guanyadora del sorteig d'un cap de setmana a l'Edat Mitjana organitzat conjuntament amb les associacions de comerciants de Balaguer. Les butlletes es poden omplir fins al 5 de setembre.

 

El tradicional mercat medieval

Dissabte dia 14 s'arrencarà la festa amb el ja tradicional mercat medieval als diferents carrers del centre Històric, tot i que les parades de la plaça no s'instal·laran fins dissabte tarda, atès a la coincidència amb el mercat setmanal, amb unes 120 parades en total que oferiran productes artesans i una gran varietat d'espectacles itinerants i l'obertura del campament medieval, obert a tota la ciutadania, amb un ampli programa d'activitats que representaran la vida i costums d'aquella època històrica.

 

També i només el dissabte, durant tot el dia, tindrà lloc la tradicional Mostra d'antics oficis a l'emblemàtic carrer del Pont, organitzada un any més per l'Associació de veïns del Centre Històric que aproparan a tots els visitants els diferents oficis, molts d'ells ja desapareguts, que han estat presents al llarg de la història. Un any més es configura un espai infantil, a la plaça del Museu, on tindran lloc diferents activitats per als més petits de la casa relacionats amb el món medieval amb atraccions, l'escola de cavallers, espectacles de circ, i com a novetat hi haurà un espai de combat… on es podran fer batalles entre cavallers, reis i nobles… un espai amb concursos i ple d'imaginació…. També es podran fer maquillatges artístics tots els nens i nenes que ho desitgin a càrrec d'una maquilladora professional, en horaris concrets de matí i tarda, tant dissabte com diumenge, i un any més hi seran presents els ruquets de passeig per a infants.

 

Presentació de l'infant Pere

El dissabte a la tarda, cap a les 20 h tindrà lloc l'acte oficial de presentació de l'infant Pere, acompanyat pels seus pares, a la ciutadania, amb una comitiva formada per tots els grups de recreació, que sortiran des del campament fins a la plaça del Mercadal on els rebrà just a l'entrada el paer en cap i els paers i paeres i els durà fins a l'entarimat ubicat al bell mig de la plaça. Un cop allà saludaran tots els assistents i es recuperarà de nou la pujada amb torxes a la muralla medieval donant per inaugurada la gran festa.

 

Com a novetats d'enguany cal destacar la jornada acadèmica al voltant de la figura d'en Pere III, i la consolidació de l'espai gastronòmic les Tavernes que va tenir lloc l'any passat amb molt d'èxit al bell mig del Mercadal on es podrà sopar i fer el vermut assaborint productes de proximitat, ja que hi participaran també artesans del projecte Noguerament bó que es va presentar dins el marc de Fira Q, productors de carn, formatges, vins…. Acompanyant la resta de participants com el col·lectiu de les cerveses artesanes de la Noguera i altres establiments del centre Històric que també aportaran les seves especialitats.

Cartell de l'esdeveniment

Cartell de l'esdeveniment | LleidaDiari.cat

 

 

La nit de dissabte serà amenitzada per dos grups de música, un els Jabardeus de música medieval que arrencarà cap a les 10 del vespre i l'altre molt conegut al nostre territori, els K Sonronda grup de música tradicional, de taverna per gaudir i ballar durant una bona estona tot assaborint les diferents especialitats presentades per les diferents parades gastronòmiques. Un any més es podran llogar vestits medievals per tal que els assistents participin també de la festa.

 

Les novetats d'enguany

També com a novetats aquest any, el diumenge al matí tindrà lloc un concert de música medieval en honor a l'hereu Pere, a càrrec del grup de recreació històrica Els Joglars de Ripollet, a l'església de Sant Josep, dedicat també a l'infant Pere nascut a la ciutat. A més, com a segon any consecutiu, tindrà lloc la ballada de la galop de Balaguer, a les 13 h al mig del Mercadal just abans de l'inici del vermut dels enamorats a l'espai de les Tavernes.

 

Aquesta dansa es va recuperar d'anys ençà i la coreografia ha anat a càrrec d'Albert Bonet, director de l'espai de dansa la Xemeneia. Els interessats a ballar-la poden participar en tres tallers que tindran lloc els dies 3, 5 i 12 de setembre, a les 20.00 hores, a la plaça del Museu. Per formar part de la ballada de la Galop, es recomana anar vestit de l'època. Durant la setmana prèvia a la festa s'obrirà un punt de lloguer de vestuari, perquè tothom que ho desitgi pugui llogar-ne.

 

Enguany, a la plaça del Pou també es trobaran parades que oferiran tallers per als infants. Un d'ells teixirà una bufanda per al gegant Tonet de la ciutat. A la plaça Sant Jaume i el carrer de l'Escala s'hi ubicarà l'espai més màgic del mercat.. l'espai esotèric i mag… Una altra novetat important serà el primer concurs Instagram 'Harpia. Balaguer Medieval', que oferirà als participants l'oportunitat de guanyar experiències turístiques a la ciutat de Balaguer, lots de productes de la terra i marxandatge de la ciutat.

 

També et poden interessar…