Catalunya Diari

Balaguer presenta una nova edició de la festa Harpia 2018

Balaguer Medieval arribarà ja a la seva vuitena edició

Presentació de la festa Harpia
Presentació de la festa Harpia | LleidaDiari.cat

Els dies vinents 14, 15 i 16 de setembre la ciutat de Balaguer tornarà a reviure el passat amb la celebració de la festa Harpia 2018. Balaguer Medieval arribant ja a la seva vuitena edició. Un any més arriba aquesta festa tan esperada on es podrà gaudir d'un gran mercat medieval al Centre Històric, amb unes 120 parades, distribuïdes entre els diferents carrers que el configuren i un campament medieval ubicat al Parc de la Transsegre, que comptarà amb uns 150 recreacionistes que reviuran la vida i costums de l'Edat Mitjana amb la voluntat d'esdevenir un autèntic llibre d'història on s'hi podrà passejar i participar de les diferents activitats que preparen els diferents grups de recreació.

El dissabte, dia 15, tindrà lloc la tradicional Mostra d'antics oficis al carrer del Pont organitzada per l'Associació de veïns del Centre Històric de Balaguer amb la intenció d'apropar als visitants els diferents oficis, alguns d'ells ja desapareguts, que han estat presents al llarg de la història. La temàtica de la festa d'enguany és la mort a l'edat mitjana, un tema molt important en aquella època històrica. Serà el fil conductor que relacionarà diferents accions que aniran succeint al llarg del cap de setmana.

Per aquest motiu, i com a novetats, hi haurà diferents activitats al voltant de la mateixa: el dijous previ a la festa tindrà lloc una conferència a càrrec de les conservadores del Museu de la Noguera, el dissabte al matí tindrà lloc una visita guiada a l'església de Santa Maria i també al cementiri de la ciutat, durant tot el cap de setmana i a la sala d'exposicions de l'Ajuntament de Balaguer s'hi podrà veure una exposició de màquines de tortura, i durant tot el mes de setembre, la Biblioteca Margarida de Montferrat presentarà una exposició de llibres sobre aquesta temàtica per als infants i també de suport al dol per als adults.

 

Una entrada diferent del comte Ermengol X

L'entrada del comte el dissabte al vespre a la plaça del Mercadal també serà diferent, ja que enguany serà el comte Ermengol X, mort en combat, qui acompanyat d'un seguici fúnebre sortirà des del campament medieval. Prèviament i al mateix campament, es prepararà el cadáver com es feia en aquella època i tothom que ho desitgi podrà acompanyar el féretre amb torxes fins a arribar a la plaça del Mercadal on l'escriba llegirà el testament. El divendres dia 14 abans de la visita teatralitzada, que ja és costum cada any amb la Maria Bullfarines i l'Esperanceta de Casa Gassià, tindrà lloc la presentació d'un brodat del segle XIV que ha estat restaurat recentment pel Museu de la Noguera.

Imatge d'una edició anterior de l'Harpia de Balaguer
Imatge d'una edició anterior de l'Harpia de Balaguer | LleidaDiari.cat

 

Seguint amb les novetats d'enguany també augmenten les activitats infantils que tindran lloc en l'espai temàtic de la plaça dels comtes d'Urgell, davant mateix del museu. Cal destacar els contacontes i els espectacles d'animació infantil conduïts per dues grans companyies, Sac Espectacles i els Joglars de la Bota, dos tallers educatius un organitzat per la colla gegantera i grallera de la ciutat anomenat «Fem el nostre cavallet», i un altre de percussió a càrrec del grup balaguerí Bandelpal. Hi haurà també més cercaviles itinerants pels diferents carrers del Centre Històric, unes d'animació i musicals i algunes més acord amb la temàtica d'enguany que representaran la processó de la Santa Mort.

Un espai gastronòmic

Quant a la distribució de la plaça del Mercadal també serà diferent, ja que enguany en compte del sopar medieval es condicionarà el centre del mercadal com a espai gastronòmic anomenat «Les Tavernes» on es podrà sopar fent tapes, menjant coca de recapte, creps, prendre una copa, vermut, destil·lats... i a la nit del dissabte es convertirà en zona de concerts amb l'actuació dels Joglars de la Bota amb un concert de música celta i després l'actuació dels Cronistes, un grup de música Folk rock. Aquest espai també romandrà obert durant tot el diumenge on al migdia tindrà lloc el vermut dels enamorats i es recuperarà una dansa de Balaguer, "la galop de Balaguer", que precisament s'ensenyarà en uns tallers durant dos dies de setembre a la plaça del Museu per tal que tothom que ho desitgi pugui venir a ballar-la mentre es fa el vermut.

També es recupera el «Safareig a la Reguereta» per part de l'Associació Dona Rural de Balaguer que enguany ho complementaran amb una demostració de com es passava bugada antigament amb cendra. Aquesta activitat es lligarà, el dissabte per la tarda, amb una visita guiada que sortirà des del museu, passarà per l'església del Miracle i acabarà a la Reguereta, a càrrec dels tècnics del museu. Recordar també la col.laboració de les associacions del comerç del carrer d'Avall i carrer Major i l'Associació de Comerciants de Balaguer en l'organització d'un original sorteig entre els compradors d'aquests comerços d'un cap de setmana a l'Edat Mitjana per a dues persones, fent vida durant tot el cap de setmana al campament medieval gaudint de totes les activitats promogudes pels diferents grups de recreació que s'hi aplegaran.

I per als més petits, també s'ha preparat un Joc, el de l'Harpieta que amb col·laboració dels comerços del carrer d'Avall i Major, hauran de buscar personatges i preguntes en els aparadors. Aquest s'acabarà al Museu de la Noguera on se'ls donarà un obsequi i entraran en sortejos tots els quins omplin degudament el "joc de l'Harpieta".


Comentaris

envia el comentari