Balaguer recupera La Mercantil per fer-la sala d’arts escèniques independent i privada

L'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dilluns la presentació de la Sala d'Arts Escèniques La Mercantil de Balaguer. L'acte ha comptat amb la participació d'Estefania Rufach, vicepresidenta de l'IEI, i de Mercè Bosch i Javier Lázaro, promotors d'una sala que està concebuda com un espai d'arts escèniques independent i privat que neix amb la intenció d'esdevenir un lloc per a l'exhibició i creació de les arts escèniques.

 

Tal com han explicat els seus responsables, els punts de partida del projecte han estat la descentralització de la cultura; la necessitat d'omplir el buit existent de sales privades a la província de Lleida; una programació contemporània, intencionada, híbrida i regular; i la producció de propostes escèniques pròpies.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La Sala Mercantil és, tal com ha recordat Estefania Rufach en la seva intervenció, un espai «emblemàtic» de Balaguer. Està ubicada en una nau del centre de la ciutat. Originàriament, l'edifici estava destinat a la indústria de l'oli i, a finals dels anys 80, es va reconvertir en una sala d'oci nocturn. Ara, després de romandre tancada durant onze anys, s'ha reformat la nau per acollir un espai per a les arts escèniques.

Balaguer recupera La Mercantil per fer-la sala d’arts escèniques independent i privada

Balaguer recupera La Mercantil per fer-la sala d’arts escèniques independent i privada | LleidaDiari.cat

 

Una fila de localitats sense barreres arquitectòniques

L'aforament màxim de la sala és de 140 localitats i la seva capacitat varia segons la disposició de les grades, segons la ubicació del públic en grada frontal, a tres bandes i, fins i tot, a quatre bandes. Disposarà d'una fila de localitats sense barreres arquitectòniques per a les persones amb mobilitat reduïda i de dues files amb bucle auditiu per a les persones amb dificultats auditives. La sala conté camerinos, una cabina de control tècnic i una sala tècnica.

 

A l'accés de la sala es troba l'Ambigú, un lloc de reunió obert a tothom per prendre un àpat o una beguda en un ambient imbuït per l'escena. I, al fons de l'Ambigú, es descobreix el Pati de la Mercantil, un espai ideal per a espectacles a l'exterior i per gaudir d'una terrassa sota les figueres.

 

Pel que fa a la programació, i segons han detallat Mercè Bosch i Javier Lázaro, La Mercantil ja té perfilada la corresponent als mesos d'octubre a desembre. Així, els dies 2 i 3 d'octubre la sala s'estrenarà amb l'obra teatral 'A.K.A. (Also Known As)', a càrrec de la companyia A.K.A.; el 9 d'octubre, Meritxell Gené presentarà el seu nou disc, 'Sa tanca d'allà dins', acompanyada de Txabi Ábrego; i encara a l'octubre, els dies 23 i 24, la companyia La Hongaresa representarà l'obra teatral 'Umbral'.

 

Passant ja al novembre, els dies 8 i 9 el protagonisme serà per al cabaret teatre amb l'espectacle 'Laberint Striptease', de la companyia Roberto G. Alonso, un cabaret inspirat en l'obra 'Strip-tease i teatre irregular' i els poemes visuals de Joan Brossa; el dia 9 arribarà el teatre familiar amb 'Polzet', de la mà de Zum Zum Teatre; i els dies 27 i 28 es podrà gaudir de l'obra teatral 'El rey del Gurugú' amb la companyia La Nave Va.

 

Pel desembre quedaran tres propostes més

Pel desembre quedaran tres propostes més: els dies 10 i 11, amb la dansa i el circ com a protagonistes de 'FuturPassat', amb Sweetychilli Circus Company; el 18, amb l'obra teatral 'Els gossos', a càrrec de la companyia Sala Trono; i per acabar, el dia 30 es representarà 'Llopis', una obra que anirà a càrrec de la companyia de la mateixa sala, La Mercantil, que a més n'és la productora. Escrita per Xavo Jiménez, 'Llopis' està interpretada per Javier Lázaro, mentre que l'espai escènic és obra de Mercè Bosch.

 

Cal destacar, a més, que la Sala Mercantil neix amb la voluntat d'esdevenir una sala contemporània, híbrida i inclusiva per a totes les persones d'arreu del territori. Un dels anhels principals és crear un context perquè els joves sentin que la sala és un espai obert amb projectes que responen a les seves inquietuds.

 

És per aquest motiu que també impulsa l'espai La Mercantil Jove, que es dedica, entre altres activitats, a programar obres destinades especialment al públic jove/adolescent, com les esmentades 'A.K.A.', 'El rey del Gurugú' i 'FuturPassat'. Sovint, les funcions s'acompanyaran de col·loquis i de tallers per tal d'aprofundir en el pensament i en el debat d'idees a través d'activitats participatives.

 

Activitat exclusiva per als centres d'ensenyament de secundària

La Mercantil proposa l'exhibició d'aquestes obres escèniques com a activitat exclusiva per als centres d'ensenyament de secundària, dins l'horari escolar, i que incorporaran un dossier pedagògic.

 

Paral·lelament, La Mercantil Jove impartirà tallers monogràfics de sensibilització destinats a adolescents sobre la gestió emocional, els drets humans, la violència de gènere, el bullying, la migració i refugi, el consum de substàncies, les xarxes socials i pantalles, el consum responsable i la llibertat. Aquesta proposta neix de la necessitat d'afrontar els temes proposats d'una manera participativa i vivencial, a través del teatre, per a crear espais de confiança sense judici per als adolescents. El projecte de La Mercantil Jove ha estat especialment recolzat per l'IEI i la Paeria de Balaguer.

 

Pel que fa als preus de les entrades, se situaran al voltant dels 20 euros, i també s'ofereix la possibilitat d'aconseguir importants descomptes mitjançant els carnets Mercantil i Mercantil Jove. Els horaris de les funcions, a més, s'han adaptat als dels trens, per tal d'obrir el projecte a tota la demarcació. Aquests detalls, com també la programació i la compra de localitats i tota la informació referent al projecte, es pot consultar al web www.salamercantil.cat.