Catalunya Diari

Balaguer treballa per recuperar la normalitat després de la tromba d'aigua que va inundar baixos a la part antiga

Van caure prop de 40 litres per metre quadrat en poc més de 20 minuts formant autèntics rius de fang per alguns carrers de la ciutat

Operaris de la brigada municipal i particulars han començat les tasques de neteja dels espais públics i també comerços, baixos i aparcaments que aquest dilluns al vespre van quedar inundats després de caure una espectacular tromba d'aigua. En poc més de vint minuts van caure prop de 40 litres causant importants danys i desperfectes a la zona del centre històric. L'aigua va baixar com un torrent de fang pel carrer de Botera, que té un fort pendent i actualment està aixecat perquè s'hi fan obres i va anar circulant fins a la part baixa de la plaça Mercadal desembocant al riu Segre.

Dues noies retirant aigua i fang dels baixos d'una botiga de la part antiga de Balaguer afectada per la tromba d'aigua
Dues noies retirant aigua i fang dels baixos d'una botiga de la part antiga de Balaguer afectada per la tromba d'aigua | LleidaDiari.cat

Les inundacions en aquest punt són habituals i els veïns i comerciants s'han queixat que sempre hagin de rebre quan es donen aquests episodis perquè recepcionen tota l'aigua que baixa de la zona del Secà i el Sant Crist de Balaguer. Paral·lelament, la tempesta també va provocar una esllavissada a la C-14 a l'altura de Ponts tallant la via durant una estona i les màquines hi han estat treballant aquest matí per retirar el fang.

L'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, ha explicat que la tempesta va començar pels volts de les vuit del vespre, amb molta aigua, i que en un primer moment «tot anava bé» però es va començar a «taponar» el carrer Botera per l'aigua que provenia de la part del Secà. La claveguera no va donar a l'abast perquè s'hi va acumular la terra i la grava de les obres del carrer i aleshores l'aigua es va començar a escampar per la plaça Mercadal i els voltants afectant comerços i particulars. A nivell municipal s'han vist afectats els baixos de l'Ajuntament i també una part del Teatre Municipal. 

Un altre equipament que haurà d'estar uns deu dies aturat és la piscina coberta municipal, situada a la zona de l'antiga Inpacsa, on l'aigua va entrar afectant la sala de màquines i també embrutant tota l'aigua del vas de la piscina, que ha quedat tèrbola. Vidal ha assenyalat que de moment no tenen cap càlcul econòmic dels danys però si que confia que seran inferiors als de les inundacions de 2016 que van afectar la mateixa zona. En aquella ocasió van caure més litres, més de 50 i també hi havia carrers del centre que no havien estat reformats i per tant l'aigua no tenia tants punts de sortida com aquesta vegada. 

L'alcalde ha assenyalat que ja és la quarta «tempesta extraordinària» d'aquest any. La setmana passada van caure més de 20 lires barrejats amb pedra que van afectar 850 hectàrees de cultius del terme. En aquest sentit, Vidal ha assenyalat amb resignació que «potser ens haurem d'acostumar a aquest tipus de tempestes». La d'aquest dilluns ha assegurat que no se l'esperaven ja que les previsions indicaven que plouria però no amb la virulència que ho va fer.

La Rosa Llobet és la responsable d'un supermercat al que se li han inundat els baixos i ha lamentat que cada any els passa el mateix perquè al punt on hi ha la botiga hi van a parar les aigües que baixen de la part alta i del Sant Crist. Llobet ha assenyalat però que en aquesta ocasió no han hagut de lamentar pèrdues de producte o maquinària ja que al 2016 van patir danys per valor de més de 10.000 euros.


Comentaris

envia el comentari