Catalunya Diari

Els bars dels micropobles defensen la seva labor social i demanen que se'ls tingui en consideració

A Maldà i Rocallaura impulsen un manifest per alertar d'una situació que pot portar al tancament definitiu dels locals

Pla general de l'interior del Bar Centro de Maldà, sense clients, pel tancament forçat per les restriccions contra la covid-19
Els bars dels micropobles defensen la seva labor social i demanen al Govern que se'ls tingui en consideració | LleidaDiari.cat

Els bars de micropobles han començat a fer sentir la seva veu pel tancament forçat per la covid-19 i defensen la seva labor social més enllà del negoci com a tal. Sebastià Mata, responsable del Bar Centro de Maldà (Urgell), diu que les institucions haurien de tenir-los en consideració, ja que les mesures plantejades en clau «urbanocèntrica» els estan perjudicant.

Al poble gairebé no hi ha covid i els veïns s'han quedat orfes d'un espai de socialització que en alguns casos és l'únic que tenen perquè viuen sols. Amb el Rocallaura Cafè, han impulsat un manifest a través de les xarxes socials que ja ha començat a rebre adhesions d'altres bars de pobles petits. També temen que aquest tancament temporal pugui esdevenir definitiu per les pèrdues.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El Bar Centro és l'únic bar que hi ha a Maldà

El Bar Centro és l'únic bar que hi ha a Maldà i els seus responsables asseguren que a banda de servir begudes i menjars també fan una «funció de centre social» entre els poc més de 200 habitants que té el municipi. «La gent ve a socialitzar-se, a fer la partida i a compartir una estona amb els companys», destaca Sebastià Mata, que lamenta que des de fa més d'un mes, tot això ha desaparegut. A més, alerta que amb la baixada de temperatures, aquesta situació es pot veure agreujada, ja que si a l'estiu la gent pot fer vida social als carrers o a les places, a l'hivern el fred ho impedeix. Segons Mata, a les zones rurals com aquesta hi ha molta gent que viu sola, i no poder anar al bar, suposa un risc d'aïllament.

Una situació similar és la que es viu al Rocallaura Cafè, també l'únic bar d'aquest nucli agregat de Vallbona de les Monges. L'establiment és gestionat a través d'un sistema cooperatiu i una de les responsables, la Mariela Ventancor assegura que quan estan oberts, a les set del matí ja comencen a «acollir» els primers veïns. De fet, aquest cafè es troba ubicat al que fins fa uns anys era el Local Social del poble, als baixos de l'Ajuntament, que amb la reconversió ha passat d'obrir només unes hores a estar a disposició dels veïns i forasters durant tot el dia. «A vegades agafem una guitarra i ens posem a cantar junts amb els veïns», destaca la Mariela, que també remarca la necessitat d'estar oberts per mantenir el contacte i la vida social en un nucli on només són una seixantena de persones i sense pràcticament cap cas de covid.

Arran de la situació que estan patint, el Bar Centro i el Rocallaura Cafè han començat a fer córrer per les xarxes socials un manifest on defensen la seva funció més enllà de la restauració i critiquen les polítiques «urbanocèntriques» a l'hora de combatre la pandèmia, ja que la realitat dels petits municipis és molt diferent de la de les grans ciutats. «Som diferents dels bars de les ciutats», remarca la Mariela, perquè a la gent li costa molt d'arribar fins on som i el poc turisme que rep aquesta zona de la Vall del Corb, és de caràcter «sostenible», assegura.

Demanen que es tingui en compte l'índex de contagi i el pes demogràfic

En el mateix sentit, Sebastià Mata, demana al Govern que quan s'adoptin mesures com la del tancament dels bars de tot el país, es tingui en compte l'índex de contagi i el pes demogràfic de cada zona. Així, remarca que no entén que se'ls carregui a ells de responsabilitat quan hi ha altres llocs on hi poden haver més contagis com els transports públics. «Ens estan empobrint», afirma, i això diu que pot provocar que alguns bars de poble no puguin tornar a obrir.

Ara, tant al Bar Centro com al Rocallaura Cafè subsisteixen, en part, gràcies a la solidaritat dels veïns, que tot i tenir les despenses de menjar plenes, aposten per encarregar-los menús. Els impulsors d'aquest manifest que ja ha rebut múltiples adhesions de bars de pobles petits d'arreu del país, no descarten fer-lo arribar formalment a les institucions per fer sentir la seva veu i que se'ls tingui en compte quan es plantegin noves restriccions.


Comentaris

envia el comentari