Catalunya Diari

El bestiar i el patrimoni seran els protagonistes de la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí

Els més petits trobaran un espai pensat i dissenyat especialment per a ells, la Fireta

Imatge d'una edició anterior de la fira
Imatge d'una edició anterior de la fira | LleidaDiari.cat

La presència de vaques, cavalls i ovelles tornarà a ser el punt fort de la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí, a la Vall Fosca, una de les poques on encara es pot veure bestiar. En aquesta edició, destaca la jornada que se celebrarà el dia 4 a la tarda, on es tractarà sobre la cuina d'aprofitament.

El tret de sortida de la fira serà la 4a jornada de transferència sobre Reducció del malbaratament alimentari: aprofitament dels aliments, organitzada per l'Escola Agrària, i que tindrà lloc el divendres 4 d'octubre. En aquesta jornada es parlarà de la cuina d'aprofitament centrada en com els nostres avantpassats aprofitaven els aliments de què disposaven i què feien amb l'excedent, si en tenien.

Una demostració de cuina d'aprofitament amb el cuiner Mariano Gonzalvo

Algunes padrines i dones de la Vall participaran en aquesta jornada, on es realitzarà també una demostració de cuina d'aprofitament amb el cuiner Mariano Gonzalvo. El dissabte 5 d'octubre se celebrarà la 6a edició del Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català (CPC), amb una quarantena d'exemplars, procedents de 8 d'explotacions del Pallars Jussà. El concurs comarcal és un espectacle molt esperat, on els ramaders passegen els cavalls, perquè els jutges en puguin valorar les qualitats.

Els animals premiats dins d'aquest concurs comarcal de cavall, són els que després participen al Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català, que enguany se celebra a Puigcerdà, el 15 de novembre. I el diumenge 6 d'octubre tindrà lloc el 22è Concurs d'Animals de Raça Bruna dels Pirineus, amb una cinquantena de vaques de diferents races, d'una quinzena d'explotacions, la majoria del municipi. El mateix dia també s'exposen altres races de vaca com són la xarolesa, la llemosina o salers.

Els més petits trobaran un espai pensat i dissenyat especialment per a ells

El subdirector general de Ramaderia, Joaquim Xifra, visitarà la fira aquest dia i participarà al lliurament de premis del Concurs d'Animals de Raça Bruna dels Pirineus. Durant els dos dies, els més petits trobaran un espai pensat i dissenyat especialment per a ells, la Fireta, que s'ubicarà a la plaça major de la Pobleta. A la Fireta, els nens i les nenes podran jugar i participar en els diferents tallers que s'hi organitzaran.

Imatge d'una edició anterior de la fira
Imatge d'una edició anterior de la fira | LleidaDiari.cat

 

Aquest any també oferim un taller molt especial d'elaboració artesanal de paper el diumenge al matí. Durant els dos dies es podran veure demostracions d'oficis com les puntaires de la Vall Fosca, el matalasser, el ferrador, el cisteller o la ceramista; podrem saber com es feia el mostillo o el freginat de la mà dels veïns i veïnes de la Pobleta de Bellveí; podem tastar vins del territori, en el tast organitzat el dissabte per Al teu gust, aliments del Pallars; podrem degustar el menú típic de Fira que és la girella, cap i pota de corder i les postres de músic als restaurants del poble, i podrem comprar productes artesanals de tota mena.

La Fira és també un espai festiu

La Fira és també un espai festiu. Així, el dissabte podrem comptar amb un espectacle de màgia amb el Magic Cambras, un concert del gòspel amb el grup Go Go Pallars, sopar de fira elaborat per restaurants de la Vall, correfocs amb el Diables de Riudoms i ball de nit.

  

En aquesta ocasió el tema és l'escola d'abans, que trobarem en l'exposició A estudi!, una recreació d'una aula d'escola que es podria ubicar entre 1900 i 1975. Aquesta exposició representa un exercici de memòria per recuperar una part del patrimoni cultural de la Vall, una de les línies de treball del Museu Hidroelèctric de Capdella.

Cartell de l'esdeveniment
Cartell de l'esdeveniment | LleidaDiari.cat

 

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari