Catalunya Diari

La Val d'Aran lidera el rànquing de rescats de muntanya a Catalunya amb un total de 59 aquest 2017

Des dels Bombers indiquen que planificar la sortida és molt important, igual que portar material adequat

Un rescat de muntanya a Tavascan
Un rescat de muntanya a Tavascan | LleidaDiari.cat

Els Bombers de la Generalitat aquest ja han realitzat aquest 2017 un total de 1.362 serveis a l'entorn natural; rescats de muntanya (781), recerca de persones perdudes (424), recerca al medi marítim (96), recerca i rescats en el medi fluvial (55), recerca de i rescats en coves i pous (6). Pel que fa als mesos amb més serveis són el juliol i l'agost (327). Pel que fa a la distribució territorial el Ripollès (83), el Vallès Occidental (78) i el Baix Llobregat (74) són les comarques amb més serveis i específics de rescats de muntanya la Val d'Aran amb 59 lidera el rànquing, seguida del Ripollès amb 56 i el Pallars Sobirà amb 54. 

El 2016 va ser l'any amb més serveis dels darrers deu anys; un total de 1.410. Amb la davallada de les temperatures i l'arribada del cap de setmana i dels dies del Pont de la Puríssima, en què és previsible una major afluència de persones a la muntanya, els Bombers de la Generalitat fan una crida a extremar les mesures de seguretat per evitar incendis a la llar i accidents en l'àmbit natural. Els Bombers han reiterat que és molt important, en primer lloc, informar-se de la predicció meteorològica, que a més de fred, indiquen vent i neu en diferents zones del país i aconsellen renunciar a l'activitat prevista si les previsions són dolentes.

Aconsellen també, en cas de travesses entre refugis, avisar al lloc de destí i en cas de canviar la ruta i no anar-hi, notificar-ho. Des dels Bombers indiquen que planificar la sortida és molt important, igual que portar material adequat. Les dades evidencien que el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és una de les zones amb més rescats de muntanya. Els municipis pròxims a aquest espai protegit es distribueixen els rescats de la següent manera: 30 a Naut Aran, 23 Vielha e Mijaran, divuit a Espot i catorze a la Vall de Boí.

 

Al petit municipi de Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, per on s'accedeix al Congost de Mont rebei s'hi ha aquest 2017 un total de tretze rescats. A la zona de Montserrat, molt freqüentada per escaladors, és un altre dels indrets amb un alt índex de rescats; divuit a la zona del Bruc (Anoia), disset a Collbató (Baix Llobregat) i trretze a Monistrol de Montserrat (Bages). Al Queralbs (Ripollès) se n'han registrat 25 i a Saldes (Berguedà) un total de disset.

Al llarg del passat mes de novembre, els Bombers de la Generalitat han fet un total de 80 serveis al medi natural, on el més habitual ha estat el rescat de persones accidentades. L'any passat, la xifra de serveis en aquest entorn va ser de 104 (el desembre de 2016, 101). Pel que fa a les persones perdudes, als indrets on els Bombers han fet més sortides són: Bages (29), Osona (25) i Ripollès (25). Amb rescats a rius destaca el Segrià amb un total de cinc.

El novembre de 2017, els Bombers de la Generalitat han treballat en 493 incendis en habitatges i edificis amb diferents nivells d'afectació. Aquesta és la xifra més alta dels darrers anys. Per aquest motiu, s'han d'extremar les precaucions de seguretat per evitar incendis d'habitatge, així com conèixer quina és la millor actuació per disminuir el risc i augmentar l'autoprotecció. Els Bombers aconsellen no sobrecarregar endolls amb estufes elèctriques o calefactors i netejar la llar de foc una vegada a l'any per minimitzar riscos.


Comentaris

envia el comentari