Catalunya Diari

Bones perspectives de qualitat i preus de la pera Conference en l'inici de collita a les comarques de Ponent

Les darreres tempestes no han afectat de gravetat la pera, que sí que podria patir si es produeixen ratxes de vent fort

Imatge d'un treballador collint pera Conference en una finca a Lleida
Imatge d'un treballador collint pera Conference en una finca a Lleida | LleidaDiari.cat

La collita de la pera Conference s'ha iniciat a les comarques de Lleida amb normalitat i sobretot amb bones perspectives de qualitat i preus. «La reina de les peres», tal com la qualifica Josep Cabré, pagès i membre de la Unió de Pagesos, és la varietat amb més producció no només a Lleida i demarcació sinó a tot Catalunya. Abans la blanquilla era la més productiva però d'un any cap aquí, segons Cabré, la Conference «l'ha desbancat». Les darreres tempestes no han malmès aquest cultiu, que sí que podria patir si hi ha una forta ventada, apunta Cabré. «Tot i que pesen, són sensibles i podrien caure de l'arbre», aclareix. La collita s'encara amb positivisme, tenint en compte, que segons Cabré, «les càmeres estan buides per un descens de la producció europea l'any passat, i per aquest motiu hi ha fam de peres».

A Catalunya es calcula que la producció serà un 8% inferior a la de l'any passat i se situarà en unes 139.000 tones, segons dades d'Agricultura i l'Associació empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat). A mitjans d'agost, a les comarques de Lleida, comença la campanya de collita de la pera Conference. Es tracta de la varietat estrella de pera tenint en compte que és la de major producció a Ponent i a tot Catalunya. «Abans la reina era la pera blanquilla, ara ja no», explica Josep Cabré, pagès lleidatà, membre de la Unió de Pagesos i coordinador del sindicat a tot l'estat de la confederació Unión de Uniones. «La pera té un bon calibre i és de bona qualitat», assegura Cabré que també afegeix que les darreres tempestes no l'han malmès, però que si tornen les tronades d'estiu, amb ventades fortes, les peres sí que podrien caure de l'arbre.

Es vaticina una bona campanya

Cabré, vaticina una bona campanya, tenint en compte que l'any passat, afirma ,es va registrar un descens de la producció europea de pera, sobretot a Bèlgica i Holanda, i enguany, diu, «comencem la campanya amb càmeres buides, netes de producte i amb gana de pera». El punt de partida és bo afirma el pagès perquè la producció a Catalunya serà alta, tot i ser una mica inferior a la de l'any passat segons dades d'AFRUCAT. Cal abastir els mercats amb peres de la collita actual, apunta Cabré. Pel que fa als preus, espera que siguin «raonables i adequats». Afirma que els pagesos no volen «grans preus volen preus raonables» per poder-se guanyar la vida. «Si no tenim pèrdues i els preus són adequats, la campanya serà positiva», diu Cabré que afegeix que «res» indica que s'hagi de produir una caiguda de preus.

Imatge d'un arbre de pera Conference en una finca de Lleida
Imatge d'un arbre de pera Conference en una finca de Lleida | LleidaDiari.cat

 

La collita de la Conference durarà uns quinze dies a excepció d'altres varietats com la pera Flor d'Hivern que és més tardà, apunta Cabré. Deu dies després de la collita de la pera, els pagesos encararan la de la poma Golden, també amb volum important pels pagesos de Ponent. I en darrer terme, arribarà la recollida de préssec tardà, com el Groc de Pinyana, de la zona d'Alfarrràs (Segrià). Pel que fa a les inclemències del temps, Cabré explica que els pagesos «mai» s'acostumen al mal temps, però no hi poden fer res, i per això assegura que tot i tenir les finques assegurades, quan una tempesta et causa un sotrac i et malmet la producció de tot un any, «sap molt greu i t'arriba a deprimir». Així mateix, afegeix, que esperen que no hi hagi més tronades en el que queda d'estiu i que la campanya acabi «plàcidament».

Cal recordar que Agricultura i l'Associació empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat) preveien una campanya amb una davallada de l'1% en poma, amb una previsió de collita de 273.970 tones, i del 8% en pera, amb 139.420 tones de producció a tot Catalunya. La causa principal del descens en fruita de llavor són, segons explicava el director general d'Afrucat, Manel Simon, les pedregades a Lleida del 24 abril, que va afectar 3.000 hectàrees de pera i poma, i del 12 de maig, amb 300 hectàrees afectades. Aquest diumenge a la finca Torre Ramon Pelegrí, al terme de Lleida, s'han cullit peres amb menys calor que els darrers dies. Els treballadors, majoritàriament de Mali i Gambia, volen treballar diumenge perquè dimarts vinent no ho faran per la celebració de la festa del sacrifici, coneguda com la festa del corder, una de les dates marcades en el calendari musulmà.


Comentaris

envia el comentari