Catalunya Diari

Les Borges assolirà un 79% d’estalvi energètic gràcies a la renovació de l’enllumenat públic

Suposarà un 80% d’estalvi econòmic per a les arques municipals

Ja ha començat una nova fase de les obres de renovació de l'enllumenat públic de les Borges Blanques, que serviran per canviar 338 pantalles dels fanals entre l'avinguda Francesc Macià i la de Carrasco i Formiguera per unes de noves, de tecnologia led.

El canvi permetrà al consistori estalviar un 79% d'energia en comparació a la que utilitzava l'actual sistema, a base de vapor de sodi i vapor de mercuri. La renovació també és una aposta per la sostenibilitat, ja que els nous fanals són molt menys contaminants i, per tant, amb el canvi suposarà una reducció d'emissions de 79,97 tCO2eq/any, amb la qual cosa es reduirà la contaminació lluminosa i es corregiran els seus efectes nocius sobre els ecosistemes i la visió del cel.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En concret, la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de les Borges Blanques ha aprovat l'acta de replantejament per a la reforma de l'enllumenat, el darrer procés burocràtic abans d'iniciar les obres. El contracte s'ha adjudicat a una empresa especialitzada en muntatges lumínics per un valor de 145.218,49 euros, IVA inclòs.

Millora de la xarxa d'enllumenat públic

Aquesta renovació dels fanals, que dona continuïtat a la millora de la xarxa d'enllumenat públic iniciada l'any 2017, també suposarà un estalvi per a les arques municipals, i segons els informes tècnics, es podria traduir en un estalvi econòmic d'aproximadament 80.000 euros anuals, respecte de l'import lumínic a què s'ha de fer front amb els fanals actuals, la qual cosa suposa al voltant d'un 80% d'estalvi econòmic.

Les obres començaran aquest estiu amb la renovació de l'enllumenat del Camp de Futbol Municipal Ramon Espasa per un amb sistema LED de darrera generació, ja que és un dels equipaments municipals amb major consum lumínic ara per ara.

Uns treballs per fases que suposaran un estalvi econòmic i energètic

Està previst que les obres es duguin a terme per fases. Segons ha explicat el regidor d'Urbanisme de les Borges, Daniel Not, els treballs de renovació han començat en aquests sectors en considerar que eren els més afectats i els que necessitaven ser canviades de forma més urgent, tot i que hi ha la intenció de fer extensible aquesta substitució de pantalles a tots els fanals del nucli urbà de les Borges.

Not ha explicat que aquesta renovació de l'enllumenat públic és una inversió que farà la il·luminació del municipi més sostenible, eficient i econòmica. Les pantalles que s'instal·laran tindran una llum lleugerament càlida, la qual cosa garanteix que l'enllumenat borgenc contamina menys del que ho faria amb una llum freda.

Aquesta fase de les obres, que estan cofinançades pel consistori borgenc i per la Unió Europea, en el marc operatiu FEDER de creixement sostenible 2014-2020, va arrencar aquest 3 de juny. Els treballs tenen un termini d'execució de sis mesos, de manera que està previst que a finals d'any tot l'enllumenat d'aquests sectors estigui en funcionament.

Imatge d'un carrer de les Borges Blanques
Les Borges assolirà un 79% d’estalvi energètic gràcies a la renovació de l’enllumenat públic | LleidaDiari.cat

La continuïtat d'un projecte

Amb aquestes obres, l'Ajuntament de les Borges Blanques continua amb la millora de la xarxa d'enllumenat públic que es va iniciar amb la reforma de la urbanització de la Serreta que es va dur a terme a començaments de l'any 2017; l'Avinguda Francesc Macià, i el Camí del Cementiri Vell, a principis del 2019; i el carrer Ave Maria, part del Raval de Lleida fins a l'avinguda del Canal d'Urgell, l'avinguda de Jaume I, el Polígon de les Verdunes, i el Terrall, l'any 2020.

Les Borges, un municipi compromès amb la reducció del CO₂

Les Borges ha aconseguit reduir un 39% les emissions de CO₂ a l'atmosfera en els darrers quatre anys pel que fa als equipaments municipals, l'enllumenat públic i la flota de vehicles del consistori. Ara per ara, tota l'energia elèctrica que consumeix l'ajuntament és d'origen renovable.

De fet, el Pacte d'alcaldes per l'Estalvi i la Sostenibilitat (PAES) proposava que l'any 2020 s'hagués reduït un 20% les emissions de CO₂ i que pel 2030 la reducció fos d'un 40% respecte al 2005. A les Borges, aquesta reducció ja és actualment d'un 58,27%.


Comentaris

envia el comentari