Catalunya Diari

Les Borges Blanques preveu substituir multes per treballs comunitaris

L'ordenança, que consta de 56 articles, entrarà en vigor el 17 de desembre

La titenta d'alcalde de l'Ajuntament de les Borges Blanques, Núria Palau, amb el caporal en cap de la Policia Local de les Borges, Alfons López
La titenta d'alcalde de l'Ajuntament de les Borges Blanques, Núria Palau, amb el caporal en cap de la Policia Local de les Borges, Alfons López | LleidaDiari.cat

La nova ordenança de convivència i civisme de les Borges Blanques, que entrarà en vigor en 17 de desembre, preveu que l'Ajuntament podrà substituir, qual sigui possible, la imposició d'una sanció de multa per treballs en benefici de la comunitat. 

Així mateix, s'aplicarà el criteri de la capacitat econòmica de l'infractor a l'hora de graduar les sancions en aquells supòsits que la normativa ho permeti. L'ordenança regula unes normes de conducta pel que fa al comportament a l'espai públic i estableix un règim d'infraccions i sancions, que poden arribar fins als 2.400 euros, per fets o conductes que suposin l'incompliment de les obligacions o prohibicions establertes en l'ordenança municipal.

La regidora de Governació i primera tinenta d'alcalde de les Borges Blanques, Núria Palau, ha exposat que l'objectiu principal de l'ordenança és «preservar l'espai públic com a lloc de convivència, on totes les persones puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, lleure, trobada, oci i expressió, amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres».

Règim de sancions

L'ordenança incorpora un annex amb un quadre d'infraccions i sancions, en funció de si són infraccions lleus, amb fins a 600 euros de multa; greus, amb fins a 1.200 euros; i les molt greus, amb fins a 2.400 euros.

Entre les sancions lleus, destaquen l'incompliment de l'ordre de manteniment de solars i jardins privats i façanes visibles des de l'espai públic, castigat amb 600 euros de multa; deixar les escombraries fora dels contenidors de recollida, amb sancions entre els 50 i els 150 euros, i el consum de begudes alcohòliques al carrer, que comportarà una sanció de 200 euros.

Les infraccions greus

Pel que fa a les infraccions greus, entre altres, es castigarà el consum o tinença -encara que no estigui destinada a tràfic- de drogues, estupefaents o substàncies psicòtropes declarades il·legals en espais, edificis o transports públics, als centres sanitaris, educatius, locals i centres per a nens i joves i altres establiments similars, siguin públics siguin privats, amb entre 200 i 1.000 euros, mentre l'abandonament dels estris o instruments utilitzats per al consum de drogues, en llocs, espais, establiments o transports públics, amb 1.000 euros.

La tolerància del consum il·legal o el tràfic de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicòtropes en locals o establiments públics, o la manca de diligència per impedir-los per part dels propietaris, administradors o encarregats, serà sancionat amb 1.200 euros. Les sancions per no recollir immediatament les defecacions dels animals de companyia en espais públics, o no evitar que els animals facin les seves miccions a les façanes dels edificis o al mobiliari urbà, seran de 601 euros.

Què es consideren infraccions molt greus?

D'altra banda, es consideren infraccions molt greus fer grafits o pintades en monuments o edificis catalogats o protegits; l'oferiment de jocs que impliquin apostes amb diners o béns als menors o persones amb alguna discapacitat psíquica; utilitzar o ocupar els espais públics sense l'autorització corresponent i fer-hi qualsevol activitat que ocasioni o pugui ocasionar perill; i abandonar residus perillosos i/o residus especials.

També seran considerades infraccions greus altres actuacions com ara abocar cendres incandescents a l'interior dels contenidors, a l'espai públic, als camins, als canals i als espais naturals o agrícoles; abocar al clavegueram i/o a la llera pública productes sòlids, corrosius o perillosos, pastosos i solidificables; i l'abocament de mobles, trastos vells i electrodomèstics l'espai públic, camins, canals, espais naturals i agrícoles de més de 3 metres cúbics.

Entrarà en vigor el 17 de desembre

L'ordenança, que consta de 56 articles, entrarà en vigor el 17 de desembre, després de la seva aprovació al ple municipal del mes de juliol i de la seva publicació la setmana passada al BOP. La nova normativa es va elaborar després d'un procés participatiu iniciat a finals del 2018 i en el qual el consistori va recollir una vintena d'aportacions de la ciutadania.

 

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari