Catalunya Diari

El buidatge parcial de l'estany d'Ivars i Vila-sana constata una millora de la qualitat dels sediments

L'operació també ha contribuït a incrementar el volum d'espècies d'avifauna i micromamífers

Pla obert on es poden veure part dels sediments emergits pel buidatge parcial de l'estany d'Ivars i Vila-sana
El buidatge parcial de l'estany d'Ivars i Vila-sana constata una millora de la qualitat dels sediments | LleidaDiari.cat

El buidatge parcial que s'està fent a l'estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell) ha constatat una millora de la qualitat dels sediments, que una vegada han quedat exposats a la superfície s'estan oxidant i per tant deixen de tenir l'aspecte negrós per falta d'oxigen que provocava deficiències en la qualitat de l'aigua.

Així ho ha assenyalat aquest dilluns el responsable del projecte, el biòleg Antoni Palau, que també ha destacat que l'operació està contribuint a incrementar el volum d'espècies d'avifauna i micromamífers a l'estany, ja que troben molt més aliment al sediment. De fet se n'ha detectat alguna de nova i també s'ha pogut confirmar que n'hi ha una d'invasora, el cranc americà.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Fins ara el buidatge parcial de l'estany d'Ivars i Vila-sana ha assolit un 20% de superfície emergida i els tècnics preveuen que en dos o tres dies s'arribi al 30% desitjat per portar a terme l'operació amb èxit i llavors es tancarà la comporta de l'aigua. Aleshores, l'estany es mantindrà en aquest nivell fins a mitjans de gener o principis de febrer. Antoni Palau ha explicat que el comitè d'experts que fa el seguiment de l'operació es reunirà aquesta setmana per obtenir les primeres dades analítiques.

El buidatge també ha «reactivat el sistema»

De totes maneres, les cates al sediment emergit fetes al principi de l'operació i les més recents constaten que s'ha aconseguit l'objectiu d'oxidar-lo per tal que recuperi oxigen i millori així la qualitat de l'aigua de l'estany. Palau ha afegit que el buidatge també ha «reactivat el sistema» i els experts han constatat que hi ha molta més densitat d'avifauna i micromamífers perquè troben aliment als sediments. Fins i tot s'ha detectat alguna espècie nova que es creia que hi era, però encara no s'havia vist. Pel que fa a les espècies invasores, només s'ha trobat el cranc americà, que ja se sabia que hi era, però no s'han vist ni musclos zebrats i cloïsses asiàtiques.

El president de la Diputació de Lleida i del Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana, Joan Talarn, ha visitat aquest dilluns l'estany per veure in situ el procés de buidatge. Talarn ha remarcat la necessitat de «saber compaginar» la configuració de l'estany com un espai turístic però a la vegada millorar-ne la qualitat ambiental. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Rafel Panadés, ha destacat que amb el buidatge es poden observar traces de camins i restes d'instal·lacions de regadiu que fa 15 anys es trobaven en aquesta zona, abans de recuperar l'estany, del qual espera que amb el procés de buidatge «tingui una vida millor».


Comentaris

envia el comentari