Catalunya Diari

La calor redueix la productivitat a les granges i n'incrementa la despesa elèctrica

Les altes temperatures fan que els porcs no mengin tant, les vaques facin menys llet i morin pollastres

L'onada de calor d'aquests dies també s'està notant a les explotacions ramaderes. Els porcs mengen menys i això repercuteix en la productivitat, mentre que en les granges de mares reproductores provoca molt més estrès en el part.
 

En el cas de les granges de pollastres, la intensa calor fa que morin alguns dels animals. Tot i això, la majoria de les explotacions disposen de sistemes de refrigeració per minimitzar-ho però amb la pujada de les temperatures la despesa enèrgica es dispara amb el consum d'aquests aparells.
 

Aquest fet coincideix, a més, amb l'increment de la factura de la llum. Per això, cada cop són més els ramaders que instal·len plaques fotovoltaiques malgrat la inversió que això els suposa. 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L'extrema calor que encara s'allargarà uns dies comporta la mort de pollastres en granges avícoles. En el cas dels porcs, fa que mengin menys i, d'aquesta manera, s'alenteix l'engreix dels animals.
 

A les granges de mares reproductores, la calor suposa molt més estrès en els pars cosa que comporta un major desgast energètic de les mares a l'hora d'alimentar després els garrins i, fins i tot, pot portar a la pèrdua d'alguna de les cries. 

Imatge d'uns porcs en una granja
La calor redueix la productivitat a les granges i n'incrementa la despesa elèctrica | LleidaDiari.cat

Inversions en sistemes de refrigeració

Per minimitzar aquestes situacions els ramaders han de fer importants inversions en sistemes de refrigeració o de ventilació o panells humidificadors que assegurin una temperatura idònia a dins de les granges i garantir el benestar animal, explica Miquel Serra, ramader de JARC amb una granja porcina de mares reproductores a Alcarràs, a la comarca delSegrià.

Tot i això, aquests dies, el major funcionament dels sistemes de refrigeració comporta als ramaders un increment de la factura elèctrica. Aquest fet, coincideix, a més, amb l'increment de la factura de la llum. Aquesta necessitat energètica creixent, sobretot quan fa més calor, ha portat molts ramaders a instal·lar plaques fotovoltaiques a les granges, remarca Serra.  

La forta calor també es nota a les explotacions lleteres ja que les vaques també ingereixen menys aliment i, per tant, la producció de llet també és menor. Alguns ramaders opten per instal·lar dutxes o ventiladors per ajudar a fer més suportable la calor als animals.


Comentaris

envia el comentari