Catalunya Diari

Camarasa es reivindica com «l'espurna» de la vaga de 'la Canadenca'

A l'onzè dia de vaga la principal reivindicació va passar a ser la jornada laboral de vuit hores

Pla general d'un grup de visitants a l'exterior de la central hidroelèctrica de Camarasa
Pla general d'un grup de visitants a l'exterior de la central hidroelèctrica de Camarasa | LleidaDiari.cat

L'1 de desembre de 1918, avui fa exactament 101 anys, va començar a la central hidroelèctrica de Camarasa (Noguera) la vaga coneguda amb el nom de 'la Canadenca', una efemèride que va culminar a l'abril de l'any següent amb la implantació a Espanya de les 8 hores laborals, entre altres.

Per commemorar-ho i reivindicar l'origen d'aquesta protesta sindical, el municipi ha realitzat dues visites guiades a la central i ha repartit un miler de racions de ranxo, el plat que la CNT repartia als obrers durant la vaga. Els visitants han pogut conèixer la història de la central a través de l'exposició 'Camarasa 1917-1923. Temps d'avenços tecnològics i lluita obrera', situada a l'interior del recinte de la central.

Pla obert d'alguns dels veïns de Camarasa al costat de les olles amb ranxo
Pla obert d'alguns dels veïns de Camarasa al costat de les olles amb ranxo | LleidaDiari.cat

Dures condicions laborals que patien els treballadors

El dia 1 de desembre de 1918 la guàrdia civil va començar a fer escorcolls a l'entrada de les obres de la central hidroelèctrica de Camarasa. Aquest fet, que se sumava a les dures condicions laborals que patien els treballadors, va fer que el sindicat declarés la vaga en què es reclamava un l'augment de sou d'una pesseta i mitja i el pagament doble de les hores extres.

L'endemà el seguiment de la vaga era gairebé total i només una trentena dels 1.500 obrers van anar a treballar, «un cop terrible per la Canadenca», segons ha explicat el guia de l'espai cultural de Camarasa 'Espai Orígens, Aníbal Nevado. A l'onzè dia de vaga la principal reivindicació va passar a ser la jornada laboral de vuit hores.

La vaga es va estendre a altres punts de Catalunya

Posteriorment la vaga es va estendre a altres punts de Catalunyal'abril del 1919 es va aconseguir la jornada laboral de 8 hores. Tot i això a Camarasa la vaga «va fracassar», segons Nevado, perquè a Barcelona encara rebien l'electricitat d'altres centrals. «L'espurna va ser a Camarasa tot i que és quan la vaga arriba a la ciutat i la deixa apagada que el problema s'agreuja per l'empresa i pel govern», ha afegit.

Durant el mes i mig que els obrers van estar de vaga, i per tant sense rebre cap salari, el sindicat els hi preparava ranxo a ells i a les seves famílies. Segons Nevado, «aquests van considerar que els obrers no s'endurien un sou a casa però al menys podrien dormir amb l'estòmac ple».

Amb motiu del centenari d'aquesta efemèride, des de l'any passat Camarasa ha recuperat la tradició de repartir ranxo. El regidor del municipi Francesc Rubió ha explicat que la intenció «és que cada any els veïns del poble facin ranxo dels vaguistes» amb l'ajuda de la gent de Ponts, que explica que els han ensenyat la recepta. L'objectiu d'aquesta jornada és reivindicar que «la jornada laboral de 8 hores va sortir gràcies a Camarasa», ha apuntat Rubió.

Pla obert d'un grup de persones durant la visita a l'exposició 'Camarasa 1917-1923. Temps d'avenços tecnològics i lluita obrera'
Pla obert d'un grup de persones durant la visita a l'exposició 'Camarasa 1917-1923. Temps d'avenços tecnològics i lluita obrera' | LleidaDiari.cat

 

Un miler de racions de ranxo

A banda de repartir un miler de racions de ranxo, el municipi ha commemorat l'inici de la vaga de 'la Canadenca' amb una visita guiada a l'exposició 'Establiments de l'època dels treballs' i amb una jornada de portes obertes a la central, on s'ha pogut visitar l'exposició 'Camarasa 1917-1923. Temps d'avenços tecnològics i lluita obrera'.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari