Catalunya Diari

Campanya de vigilància per evitar l'acampada il·legal al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Personal tècnic del parc i Agents Rurals han iniciat un dispositiu específic de control per evitar l’acampada sense autorització dins d’aquest espai protegit

Els Agents Rurals en una inspecció
Els Agents Rurals en una inspecció | LleidaDiari.cat

Personal del Parc Natural de l'Alt Pirineu i del Cos d'Agents Rurals han iniciat una campanya informativa i de vigilància i control per evitar l'acampada il·legal en aquest espai natural protegit. Així, s'han programat uns serveis especials que recorreran les zones més problemàtiques, i s'ha reforçat la senyalització i els rètols informatius. Aquesta campanya, que es prolongarà fins a finals de setembre en l'àmbit del parc, servirà per comprovar que les persones visitants acampades compleixen amb la normativa vigent, i compten amb l'autorització necessària per fer-ho. Es tracta de la segona campanya d'aquest tipus que la Generalitat posa en marxa en aquest àmbit. L'objectiu és aconseguir un efecte dissuasiu, i fer compatible el gaudiment de la natura amb la preservació de la fauna salvatge i la biodiversitat singular d'aquests espais que requereixen una especial protecció. Un dels punts més conflictius és el camí d'ascensió a la Pica d'Estats per Àreu (Vall Ferrera).

Deixalles acumulades a la zona de l'estany de Sotllo
Deixalles acumulades a la zona de l'estany de Sotllo | LleidaDiari.cat

 

És el pic més alt de tot Catalunya (3.143 m), i una de les muntanyes més popular dels Pirineus. Precisament, en les proximitats de l'estany de Sotllo, en els últims anys s'havia establert una zona d'acampada il·legal amb usuaris que fixaven la tenda diversos dies i generaven brutícia i deixalles. Tot i la dificultat d'accés, el parc ha realitzat una neteja de la zona, tot i que aquesta pràctica no està encara erradicada i és per això que la vigilància s'intensifica especialment en aquest indret per fer-la desaparèixer. En aquest cas concret, les persones expertes recomanen que es planifiqui bé la ruta, ja que és llarga, i físicament exigent. Per pernoctar es recomana el refugi de Vallferrera o diversos allotjaments de la zona, especialment del poble d'Àreu per la seva proximitat. En cas que sigui necessari acampar, es permet en la modalitat «d'alta muntanya», que comprèn la pernocta de 20.00 a 8.00 hores per sobre els 2000 metres, sempre que es faci una única nit en una mateixa ubicació.

Cal recordar que les persones practicants d'aquesta modalitat hauran de procurar un impacte mínim en aquest medi, especialment fràgil, i deixar l'espai en les mateixes condicions que el van trobar. També es recorda que en l'itinerari d'accés a la Pica d'Estats, tant el Pla de Boet com els aparcaments de la Molinassa, Pla de la Selva i Pla de la Farga estan per sota els 2.000 metres i per tant son indrets on no es pot pernoctar amb tenda o altres mitjans sense autorització. La cota de 2.000 m comença 100 metres de cota per sobre el refugi Vallferrera.


Comentaris

envia el comentari