Catalunya Diari

El Canal de Gavet torna a estar operatiu desprès de cinc setmanes de treballs i el rescat de 134 peixos autòctons

En aquesta ocasió, a més, en col·laboració amb els Agents Rurals s’ha realitzat la reparació de la rampa de rescat per amfibis

Imatge d'un dels peixos rescatats al pantà
Imatge d'un dels peixos rescatats al pantà | Endesa

Endesa, ha finalitzat aquest dimecres els treballs de manteniment del canal hidroelèctric de Gavet, al Pallars Jussà. En total s'han rescatat 134 peixos autòctons –alliberats al riu Noguera Pallasera– en el buidatge del conducte, que es realitza de forma periòdica cada dos anys. A més, s'ha reparat la base de la rampa de rescat d'amfibis amb l'ajuda del cos d'Agents Rurals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la comarca. En concret s'han recuperat 130 truites comunes i tres mandrilles que han estat traslladades, mitjançant un dipòsit d'aigua amb sistema d'oxigenació, fins al riu Noguera Pallaresa. Pel que fa a les espècies exòtiques introduïdes, no s'han trobat cap, el que diu molt a favor de l'estat de conservació d'aquesta massa d'aigua artificial.

  

L'operació de rescat s'ha fet a peu i mitjançant l'ús de pesca elèctrica, un sistema que consisteix en una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres. Se n'ha encarregat l'equip tècnic especialitzat de l'empresa Eccus SL, contractada per Endesa, amb la supervisió dels Agents Rurals.

Així, un equip de tècnics, proveïts de l'equip de pesca, salabres i galledes, van recórrer la solera del canal des de la sortida de turbines fins a l'entrada al sifó, sempre en direcció aigües avall per comprovar que cap individu es quedava embarrancat als tolls. De manera simultània, una altra parella de tècnics van recórrer la banqueta dreta del canal amb els mitjans i eines necessàries per a l'extracció, identificació i estabulació dels individus rescatats.


Comentaris

envia el comentari