Catalunya Diari

El CatSalut acorda que CAP i hospitals només atenguin activitat urgent i inajornable per la cinquena onada

La resolució s'aprova amb una durada màxima de tres mesos i la mateixa mesura també s'ha traslladat als centres privats

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha acordat «condicionar l'activitat» dels centres de la xarxa pública (SISCAT) «de manera que s'atengui només aquella activitat urgent, emergent i clínicament inajornable» davant de l'impacte de la cinquena onada.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Fonts de Salut confirmen que «es reserva tota la capacitat per a activitat urgent i emergent o no ajornable» i que la mesura afecta tots els nivells assistencials. L'objectiu és preservar les vacances dels sanitaris i poder atendre l'alta demanda. La resolució s'aprova per màxim tres mesos i Salut ha traslladat les mateixes mesures als centres privats. Es preveu que en els propers 10 dies continuï incrementant el nombre de pacients ingressats. 
 

Segons indiquen fonts de Salut, les mesures recollides en la resolució busquen evitar que es cancel·lin les vacances dels professionals i preservar «per sobre de tot el descans del col·lectiu sanitari i alhora, garantir, que es pugui fer front a una demanda molt important».

Pla mitjà de dos sanitaris visitant un pacient de covid a l'UCI de l'Hospital Clínic protegits amb EPI
El CatSalut acorda que CAP i hospitals només atenguin activitat urgent i inajornable per la cinquena onada | ACN

Mateixa pressió que a la 1a onada

Les mateixes fonts assenyalen que la pressió actual és «proporcional als nivells de la primera onada a l'atenció primària, al 061 i als hospitals. Cal tenir en compte que la situació és més tensa pel fet de ser estiu i que, respecte a la primera onada, la demanda de patologia urgent i emergent no covid-19 és més alta. 
 

Actualment hi ha 2.028 pacients ingressats a planta als hospitals i 458 persones a les UCI, amb la previsió que s'arribi a les 500 aquest cap de setmana. Segons ha informat en diverses oacions Salut a principis d'any, a partir dels 500 llits d'UCI la desprogramació és «generalitzada» atenent a criteris clínics i a partir dels 650 pot arribar a afectar processos urgents. Això quan no és estiu. 
 

La mesura té una durada inicial màxim de tres mesos, però pot deixar de tenir efecte o prorrogar-se si s'aproven resolucions en aquest sentit. A més a més, aquesta s'aplicarà sota criteris de proporcionalitat i flexibilitat per «promoure l'aprofitament òptim dels recursos» i la «màxima equitat territorial possible»
 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va informar aquest dijous que la majoria de centres sanitaris estaven desprogramant activitat des de feia dies i que la situació del sistema sanitari és «molt crítica»

 


Comentaris

envia el comentari