Catalunya Diari

La carretera d'accés a Torà de Tost, tallada al juny per una esllavissada, podria reobrir en tres setmanes

A banda de la retirada de les roques, les obres inclouen el sanejament del talús i l'apuntalament de les zones més inestables

Pla de detall d'un operari treballant a la part superior del talús
Pla de detall d'un operari treballant a la part superior del talús | LleidaDiari.cat

La carretera d'accés al nucli de Torà de Tost, a Ribera d'Urgellet (Alt Urgell), es podria reobrir a d'aquí a tres setmanes, un cop acabi l'actuació que s'està duent a terme a la zona on a principis de juny es van produir dos despreniments de roques que van deixar impracticable la calçada. Els treballs, que tenen un cost de 75.000 euros, es van iniciar el passat divendres amb el sanejament del talús i continuaran en els dies vinents amb l'apuntalament d'aquelles zones inestables que hi puguin presentar algun risc per, finalment, netejar el material que hi va caure damunt la via i refer el ferm del tram afectat. Tant el projecte com el seguiment de les obres va a càrrec de la Diputació de Lleida, que també hi ha aportat 40.000 euros.

Pla general del punt afectat, per una esllavissada, de la carretera d'accés a Torà de Tost, tallada des del mes de juny
Pla general del punt afectat, per una esllavissada, de la carretera d'accés a Torà de Tost, tallada des del mes de juny | LleidaDiari.cat

 

Dos operaris s'encarreguen des del passat divendres de sanejar el talús on a principis del passat mes de juny es van produir diversos despreniments, els quals van afectar la carretera d'accés al nucli de Torà de Tost i van obligar a restringir el trànsit rodat en aquest tram. Les obres, que està previst que finalitzin en tres setmanes, inclouran l'apuntalament dels blocs que es considerin més insegurs, a més de la neteja de la calçada i una actuació en el ferm, tal com ha indicat l'alcaldessa de Ribera d'Urgellet, Josefina Lladós. D'aquesta manera, es preveu que la via pugui reobrir tres mesos després del seu tancament.

Lladós ha explicat que la intervenció s'està duent a terme en un dels punts més «delicats» d'aquesta carretera, on la neu i la pluja caigudes durant els mesos de primavera van fer augmentar-ne el risc. Després que diversos tècnics de carreteres i geòlegs inspeccionessin la zona, la Diputació de Lleida va elaborar el projecte i també assumeix ara el seguiment de l'obra, que requereix una inversió de 75.000 euros. D'aquests, 35.000 van a càrrec de l'ajuntament de la localitat alt urgellenca i la resta els ha aportat la corporació provincial a través d'una subvenció.

Al poble només hi viuen dues persones de forma permanent

L'accés a Torà de Tost va quedar tallat per primer cop el passat quatre de juny arran d'una allau de roques. Hores després que es finalitzessin les tasques de neteja de la calçada i aquesta es reobrís al trànsit, el sis de juny es va produir un nou despreniment en el mateix punt, tot i que en aquesta ocasió la quantitat de material era menor. Aleshores es va decidir que calia avaluar el risc d'esllavissades de la via abans d'actuar-hi, tenint en compte que una setmana abans també s'havia hagut de retirar diversos cops la terra que havia caigut a sobre de la carretera. En aquest nucli de població hi viuen de forma permanent dues persones que, durant tot aquest temps, han deixat un cotxe a cada banda del tram afectat per poder-s'hi desplaçar, ja que els passos alternatius per arribar-hi només són practicables amb vehicles 4x4.

Pla general del tram de la carretera d'accés a Torà de Tost, a Ribera d'Urgellet
Pla general del tram de la carretera d'accés a Torà de Tost, a Ribera d'Urgellet | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari