Catalunya Diari

A Catalunya es van consumir prop de mil tones d'avellanes l'any 2019

Hi ha gairebé 9.000 hectàrees d’avellaners, el 90 per cent a Tarragona i la resta a Girona

Imatge d'arxiu d'unes avellanes
A Catalunya es van consumir prop de mil tones d'avellanes l'any 2019 | LleidaDiari.cat

Les llars catalanes van consumir 955 tones d'avellanes l'any 2019, una xifra que l'Oficina Tècnica de l'Avellana vol impulsar amb un major coneixement i valorització d'aquesta fruita seca. A Catalunya, hi ha gairebé 9.000 hectàrees d'avellaners, dels quals al voltant del 90 per cent són a Tarragona i la resta a Girona, d'acord amb les dades del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que reflecteixen que, entre els agricultors que tenen avellaner, aquest acostuma a ser el seu cultiu principal, amb un percentatge superior al 70 per cent de la seva superfície.

Segons dades del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en aquests moments al voltant del 20 per cent de les plantacions tenen menys de 10 anys al Camp de Tarragona, cosa que vol dir que han d'entrar en plena producció i que és un sector amb futur.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L'Oficina Tècnica de l'Avellana

L'Oficina Tècnica de l'Avellana està impulsada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i gestionada pel centre tecnològic Eurecat des de les seves seus a Vila-seca i Reus, i treballa de manera vinculada amb el sector per a la seva dinamització i promoció. Una de les principals funcions ja iniciades d'aquesta Oficina se centra a donar suport al sector per a la creació de la Interprofessional de l'Avellana, una estructura que permeti unificar estratègies i que és clau per a l'organització de tots els agents. Altres accions estratègiques que duu a terme l'Oficina són oferir suport especialitzat a la innovació als petits productors i cooperatives per millorar-ne la competitivitat i proveir el mercat amb el millor producte amb una major eficàcia, i la creació d'un panel de tastadors experts oficial.

Ajudes al sector de l'avellana

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha compensat 217 productors d'avellana amb ajuts directes per la davallada de producció de l'any 2018. Les ajudes corresponen a unes 2.000 hectàrees aproximades de conreu d'avellana i han permès pal·liar la situació econòmica de les persones titulars d'explotacions afectades per les condicions meteorològiques adverses.

A més també es va facilitar que 51 productors s'acollissin a crèdits específics per a joves pagesos amb superfície d'avellaner. Aquesta línia de crèdits de l'Institut Català de Finances encara és vigent i bonifica el 100% dels interessos de tot el període i la comissió d'obertura, amb un import màxim de 2.000 euros per persona beneficiària i any. Dins dels ajuts associats de la Política Agrària Comuna el Departament va fer efectius, l'any 2018, un total de 835.296 € a 5.871 beneficiaris per la fuita seca i la garrofa i, el 2019, 793.006 € a 5.784.

Producte de qualitat i de proximitat, DOP Avellana de Reus

Aquesta fruita seca compta amb la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Avellana de Reus, que protegeix les varietats negreta, paueteta, gironella, morella i culplana, tradicionalment conreades en una àmplia zona de les comarques tarragonines de l'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès i la Terra Alta. La DOP agrupa entre els seus membres cooperatives, agrupacions de productors, empreses comercialitzadores i petits productors. L'any 2019, es van comercialitzar al detall 131.208 kg d'avellana en gra amb el segell de la DOP Avellana de Reus, que van suposar un volum de negoci d'uns 3 milions d'euros.


Comentaris

envia el comentari