Catalunya Diari

Centenars de persones fan un emotiu homenatge als dos agents rurals morts a Aspa

Les famílies reivindiquen que es millorin les condicions de treball del cos perquè consideren que les víctimes estaven «desprotegides» en el moment del crim

L'acte ha tingut lloc a la Reserva Natural del Mas de Melons, al terme de Castelldans. | LleidaDiari.cat

Familiars, companys i autoritats s'han unit aquest dissabte en un multitudinari homenatge als dos agents rurals que van morir el passat 21 de gener quan un caçador els va disparar dos trets a cadascun en un vedat d'Aspa, al Segrià. Les famílies han reivindicat davant del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que es millorin les condicions de treball del cos d’agents rurals, ja que consideren que les víctimes estaven «desprotegides» en el moment del crim. Unes 400 persones, la majoria companys de professió de tot l'estat espanyol i França han participat en un acte molt emotiu que s'ha fet a la Reserva Natural del Mas de Melons, al terme de Castelldans, molt a prop del lloc del crim. A banda dels parlaments, s'ha descobert una placa commemorativa en una doble escultura dedicada a les víctimes i els fills de Xavier Ribes i David Iglesias han alliberat simbòlicament dues aus.

Més de 400 persones han acompanyat les famílies de Xavier Ribes, de 43 anys, i David Iglesias, de 39. Tots dos van morir el passat 21 de gener quan feien un control rutinari de caça al vedat d’Aspa. Un caçador de Vacarisses, al Vallès Occidental, de 28 anys, Ismael Rodríguez, els va disparar amb una escopeta al cap i després va confessar el crim als Mossos. Actualment està en presó provisional. Rodríguez tenia caducada la llicència per fer servir l'arma homicida, que estava a nom d'un amic, i tampoc no va recollir l'autorització per caçar al vedat.


El primer a parlar en representació de les famílies ha estat el germà de Xavier Ribes, Lluís Ribes, que ha recordat el periple que va haver de passar el Xavier per poder aconseguir entrar al cos d'Agents Rurals després que li detectessin un problema de cor, que va fer que l'excloguessin inicialment per les proves mèdiques. «Tothom li deia que ho deixés estar, però ell no va voler, es va fer unes altres proves mèdiques i ho va recórrer; era un cas que es donava en esportistes d'alt nivell, que ara ja està especificat a les oposicions d'agent rural i ja ningú haurà de passar per aquest mal de cap que va passar ell», ha explicat. I Just després ha etzibat: «Algú tenia por que li agafés un atac de cor passejant pel bosc, que previsors! Aquest algú també hauria pogut preveure el risc que corria al demanar la llicència a un caçador».

Roba del caçador detingut i l'escopeta amb què presumptament hauria matat dos agents rurals, a Aspa | ACN

Encarna Iglesias, germana del David, ha afirmat que els agents morts «no es mereixien acabar d'aquesta manera» i ha afegit que «malauradament van tenir la mala sort de trobar-se desprotegits davant d'algú que només es pot qualificar de monstre». Referint-se a l'autor confés del crim, Encarna ha assegurat que «no hi ha perdó que valgui» i ha desitjat que «recaigui sobre ell tot el pes de la llei». Però també ha tingut paraules cap als representants de l'administració: «Que es vetlli per aquesta professió tan digna, que es reconegui, es protegeixi i es doni suport a la feina del cos d'Agents Rurals, i que se li doni el valor que mereix». Per això, ha acabat el parlament assegurant que «ara toca mirar entre tots el que ha fallat, perquè això no torni a passar i que cap altra família hagi de tornar a plorar d'aquesta manera».

Puigdemont ha aprofitat l'homenatge per recordat els servidors públics que han deixat la vida en acte de servei i que aquest dissabte ha començat «un homenatge permanent que no s'acabarà mai» a les dues víctimes del crim d'Aspa. També ha definit l'acte com un «homenatge d'esperança i de futur» perquè creu que aquesta tragèdia pot servir perquè es valori més la feina dels agents rurals. I ha finalitzat: «Com a Govern de Catalunya expressar l'acompanyament i afecte a les famílies i al cos i expressar la comprensió del dolor» i ha assumit el compromís de continuar un «treball conjunt, el que ja estem fent i el que haurem de fer, perquè les reivindicacions que ha fet el cos històricament i algunes de les quals avui encara prenen més sentit, puguin ser realitat».

També han parlat dos companys de feina de les víctimes. Manel Vidal, company de Xavier Ribes al Segrià, ha llegit un escrit que l'agent mort va escriure el 2013 on explicava les seves dificultats per accedir al cos però on destacava com li agradava la seva feina i reiterava el seu «convenciment de lluitar pel que crec». Des de l'Urgell, s'ha llegit una poesia de Miqui Rodríguez, un company de David Iglesias, elogiant la figura de la víctima i assegurant que sempre el tindran present.

Els Agents Rurals fan les primeres inspeccions de caça seguint noves mesures de seguretat | LleidaDiari.cat
 

Debat sobre les mesures de seguretat dels agents rurals
La tràgica mort dels dos agents rurals a Aspa va obrir el debat sobre la falta de mesures de seguretat dels efectius del cos. Dies després del crim el Comitè de Seguretat i Salut del cos d’Agents Rurals va consensuar incrementar les mesures de seguretat de forma extraordinària. En concret, es va decidir fer controls de caça en equips formats per grups de tres persones en comptes de dos, vestint armilles antibales i equipats amb una arma de foc. També es va acordar crear un grup d’experts en seguretat per a que determini quines mesures definitives hauran d'adoptar els Agents Rurals, tant pel que fa als controls de caça com en la resta d'actuacions del cos. El Comitè de Seguretat i Salut del cos d'Agents Rurals el formen membres de la direcció d'aquest cos, de la subdirecció general de Recursos Humans, Organització i Relacions Laborals, i també delegats de Prevenció dels diferents sindicats, a banda de representants de l'Administració.

Per la seva banda, el Síndic de Greuges va anunciar el 26 de gener l'obertura d'una actuació d'ofici per investigar els fets relacionats amb el crim d'Aspa. Per una banda, investigar les condicions laborals i la seguretat de Cos d'Agents Rurals així com que també demanar informació sobre els procediments de concessió de llicència d'armes, competència de la Guàrdia Civil. El mateix dia dels fets, el Síndic ja va dir a través de Twiter que demanaria aquesta informació a la Guàrdia Civil, una piulada que va motivar al coordinador general del PPC demanés la dimissió de Ribó per «extralimitar-se» en les seves funcions a l'entendre que havia insinuat una suposada responsabilitat del cos policial en els fets.

En l'àmbit judicial, l'advocat de la família de les víctimes, Pau Simarro, considera que el cas dels agents rurals morts a Aspa és similar al dels Bombers morts a l'incendi d'Horta de Sant Joan, per la qual cosa, demana que la Generalitat assumeixi «la seva part de culpa» en el tràgic succés. Per això, el 13 de febrer, després de la declaració al jutjat dels companys de cacera de Rodríguez, va anunciar que engegaran un procés contra l'Administració per un suposat delicte contra la seguretat dels treballadors, i, si s'arxiva, faran una reclamació patrimonial d'indemnització que podria arribar als 400.000 euros en total. Simarro ho considera així perquè els dos agents rurals anaven a «pit descobert» pel camp mentre els caçadors van armats. A més, afirma que després dels tràgics fets del passat 21 de gener, han sortit a la llum una «sèrie de denúncies» d'agents rurals que asseguren haver patit amenaces per part de caçadors que també els han encanonat amb les seves escopetes. L'advocat insisteix que fins que no s'ha hagut de lamentar la mort de dos agents rurals per part d'un caçador la Generalitat no ha establert més mesures de seguretat.


Comentaris

envia el comentari