Catalunya Diari

Centenars de persones voluntàries participen en accions de neteja dels rius del Pallars Sobirà

El Parc Natural de l’Alt Pirineu aporta més de 7.100 euros, mitjançant un ajut FEADER, a la IniciativaRius, un projecte liderat per l’Associació Esportiva Pallars

Imatge d'unes deixalles
Centenars de persones voluntàries participen en quatre accions de neteja dels rius del Pallars Sobirà | Pixabay

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha donat un nou impuls a la millora ambiental i paisatgística dels entorns fluvials de la comarca, aportant una subvenció FEADER de més de 7.100 euros al projecte IniciativaRius, liderat per l'Associació Esportiva Pallars.

L'objectiu és multiplicar les accions de neteja d'aquests espais i crear una xarxa de persones voluntàries que participin de manera continuada en el temps per contribuir a la preservació d'aquests rius. I és que són un recurs molt important a la comarca tant des del punt de vista del desenvolupament econòmic local (el sector esportiu, turístic, de la pesca continental, hidroelèctric i agrícola) com mediambiental. En aquest sentit, els seus boscos de ribera són hàbitats cabdals, d'interès comunitari per a la UE, i acullen espècies amenaçades com la llúdriga i l'almesquera.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

L'Associació ha estat pionera en la neteja del riu Noguera Pallaresa

L'Associació ha estat pionera en la neteja del riu Noguera Pallaresa i des de l'any 2005 hi dur a terme accions de neteja any rere any. Concretament, al tram clàssic i comercial de la Noguera Pallaresa, des de Llavorsí fins a l'Argenteria (entrada al congost de Collegats). Ara, gràcies al projecte IniciativaRius i l'aportació del parc natural, les accions es podran estendre a més rius de la comarca. Hi col·laboren també el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, els ajuntaments de Sort, Alins, Lladorre i Vall Cardós, Endesa, Rafting and Company, The River Guides, el Cos d'Agents Rurals i el Cos de Bombers.
Quatre accions a l'octubre

Les quatre accions previstes aquest mes

Les quatre accions previstes aquest mes compten també amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya, que ha cedit els guanys i bosses per a dur a terme les recollides, en el marc del projecte 'Let's Clean up Europe'. Les accions programades per aquest octubre són les següents:

Dimarts 20: Es pretén conscienciar els més petits de la defensa del medi a través de l'acció directa. Durant el matí, escolars del Col·legi Àngel Serafí Casanovas de Sort dels cursos de 4t, 5è i 6è, mestres i tècnics de l'associació, es dividiran en 6 grups i faran una neteja de diversos punts del Noguera Pallaresa al seu pas per Sort (camp d'eslàlom l'Aigüerola, zona de les Vernedes i zona dels rul·los del Mundial). També es farà un registre de camp per veure la tipologia de les restes que es recullen. A part de la recollida s'impartiran tallers i classes de recollida selectiva a les aules. El mateix es preveu fer pels alumnes de l'Escola CEIP d'Alins, al Noguera de Vallferrera, amb infants i alumnes de l'escola CEIP Minairons de Ribera de Cardós, al Noguera de Cardós.

Dijous 22: Joves i tutors dels mòduls esportius de l'Institut Hug Roger III, el Servei de manteniment del parc, i personal tècnic i voluntari de l'associació faran una intervenció de neteja a diversos punts del Noguera de Tor i al Noguera de Vallferrera al municipi d'Alins.

Dissabte 24: Durant el matí i fins al migdia els voluntaris de l'associació i altres que puguin afegir-se a la crida faran una neteja coordinada de diversos trams del Noguera Pallaresa entre Llavorsí i el congost de Collegats.

Dissabte 31: Voluntaris del territori i de la Vall de Cardós intervindran en diversos trams del Riu Noguera de Cardós (Voltants de Lladorre, Central de Tavascan i tram de Ainet de Cardós a Ribera de Cardós).

 

La deixalla quedarà exposada a la plaça Caterina Albert

Totes les deixalles recollides durant les 4 accions es mostraran a la ciutadania en la deixalla quedarà exposada a la plaça Caterina Albert del 20 al 31 d'octubre, com a acció de conscienciació directa adreçada a tothom que no pot participar en les neteges. Per a participar en el projecte IniciativaRius.org cal omplir la butlleta d'inscripció a la pàgina web de l'entitat.


Comentaris

envia el comentari