Catalunya Diari

La possible salvació del turisme d'estiu en què treballa la UE: el 'certificat covid'

L'ús que es pugui fer del document divideix els 27 estats membre, malgrat haver fet «un pas» per posar en marxa la iniciativa

Pla general de la zona on es troben els controls de seguretat de la T1 de l'Aeroport del Prat
L'ús que es pugui fer del document divideix els 27 estats membre, malgrat haver fet «un pas» per posar en marxa la iniciativa| ACN

Els líders de la Unió Europea (UE) han acordat aquest dijous continuar treballant en un 'certificat covid' que podria estar operatiu a l'estiu. La proposta d'un certificat de vacunació, defensada pels estats que depenen més del turisme com Grècia o Espanya, avança a nivell europeu, però es mantenen les diferències entre els 27 sobre quin ha de ser l'ús d'aquest document.

Segons ha explicat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, després de la reunió virtual dels líders, els 27 han fet «un pas» cap a la «convergència» per posar en marxa aquesta iniciativa, mentre el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha remarcat que «encara hi ha feina a fer» al respecte. Els 27 plantegen ara el certificat com un document on no només s'estableixi si la persona s'ha vacunat o no, sinó on també hi puguin constar altres informacions relacionades amb la Covid-19, com per exemple el resultat de proves PCR o si la persona ha passat la malaltia.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!Segons Von der Leyen, la Comissió Europea s'ha compromès amb els líders a «coordinar els estàndards» d'aquest certificat i a desenvolupar un sistema que connecti les dades de tots els països. El sistema seria similar al ja utilitzat per connectar les dades dels formularis de viatge. Aquest sistema, ha dit la presidenta de l'executiu, podria estar operatiu en tres mesos.Per determinar l'ús del certificat, els líders europeus en tornaran a debatre en pròximes trobades, però cada estat ja anirà preparant els seus propis sistemes, segons ha explicat Von der Leyen. «Ens hem de moure ràpidament si volem que estigui preparat a l'estiu», ha subratllat. Davant les divergències sobre l'ús del certificat, la presidenta de la Comissió Europea ha dit que ha de garantir un «balanç» per tal que sigui una «opció oberta per a tothom».


Acord per mantenir «fortes restriccions»

En les conclusions de la trobada, els líders europeus apunten que cal mantenir «fortes restriccions» per frenar l'expansió de la Covid-19, especialment pels «reptes addicionals» que suposen les noves variants. Els 27 també coincideixen que s'han de restringir els viatges no essencials, però que les mesures han de ser «proporcionals» i «no discriminatòries».

D'altra banda, Von der Leyen ha assegurat que és factible que el 21 de setembre estigui el 70% de la població vacunada, l'objectiu marcat per la Comissió Europea. Segons ha indicat, s'han distribuït 50 milions de dosis als estats, que n'han administrat 29 milions. A finals de setmana, segons els càlculs de l'executiu europeu, s'haurà vacunat el 6,4% de la població.


Precisament un altre dels punts que han abordat els líders ha estat com augmentar la producció de vacunes a la UE. En aquest sentit, les conclusions es limiten a indicar que és «urgent» accelerar l'autorització de les vacunes, la seva producció i distribució. Davant els retards en les entregues de les farmacèutiques, els líders europeus donen suport a la Comissió Europea, que ha gestionat la compra de les vacunes de manera centralitzada, i reclamen «predictibilitat» i «transparència» a les companyies, així com «respecte» als contractes.


Comentaris

envia el comentari