Catalunya Diari

El ballarí Cesc Gelabert inaugura el Dansàneu del 30 aniversari

El Dansàneu manté els protocols Covid pràcticament idèntics respecte l'edició de 2020

El ballarí, coreògraf i Premi Nacional de Cultura Cesc Gelabert obrirà aquest diumenge, 25 de juliol, a les set de la tarda i a l'església de Santa Maria d'Àneu (Escalarre – la Guingueta d'Àneu) la 30a edició del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu.

Fins al proper 1 d'agost, el Festival presentarà una vintena de propostes artístiques en la majoria de casos singularitzades per a l'ocasió que mesclen la dansa, la música i el patrimoni de les Valls d'Àneu entès des de vessants diversos: el patrimoni monumental i arquitectònic -principalment les esglésies de les Valls d'Àneu on tindran lloc alguns dels espectacles-; el natural -present en diversos eixos de la programació i central en activitats com les excursions naturalistes, enguany nocturnes- i l'immaterial -protagonista en produccions especials com la recuperació del ballet inèdit de Robert Gerhard, Els focs de Sant Joan, inspirat en la festa de les falles d'Isil.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Pel que fa a l'espectacle inaugural, Gelabert -que va ajornar la seva participació l'any passat amb motiu de la Covid- ballarà diversos solos que d'alguna manera tenen una relació directa amb el folklore. Entre ells, hi ha Enyor, una sardana de Ricard Lamote de Grignon; Soliloquios, la versió que ha fet de l'Aurresku basc; el bolero cubà, Lágrimas Negras, o el Fandango del Pare Antoni Soler, un dels màxims representants de la música per a teclat de la península Ibèrica a finals del Barroc i principis del Classicisme.

Imatge del ballarí Cesc Gelabert
El ballarí Cesc Gelabert inaugura el Dansàneu del 30 aniversari | Manuel Outumuro

L'actuació de Cesc Gelabert s'inclou dins el programa Parelles de ball

L'actuació de Cesc Gelabert s'inclou dins el programa Parelles de ball de l'Associació de companyies professionals de la dansa de Catalunya. Les entrades per a la inauguració estan exhaurides des de fa dies.

S'obrirà d'aquesta manera un període de vuit dies de programació que, novament, s'adaptarà a la normativa sanitària vigent: control d'aforaments i accessos per garantir distàncies de seguretat, obligatorietat en l'ús de la mascareta a tot arreu (també en espais a l'aire lliure), gels hidroalcohòlics i mesuradors de temperatura, ajustament horari per finalitzar l'activitat a dos quarts d'una de la matinada, etc.

Amb aquestes accions, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, entitat organitzadora del festival, referma el seu compromís amb el territori, els artistes i els agents col·laboradors del Dansàneu a favor d'un festival segur i en la línia d'allò que ja van implementar l'any passat, atès que el Festival ja es va celebrar en plena pandèmia.

En paraules del president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, el Festival «fa un pas endavant en l'assumpció de reptes organitzatius programant durant vuit dies propostes de formats i disciplines molt diferents que aprofundeixen en el treball que estem desenvolupant des de les diverses seccions del Consell i molt especialment des de l'any 2015, any de refundació del Dansàneu en el format actual».

L'acompanyament als artistes i als projectes del territori

En aquest sentit, la directora del Dansàneu, Rut Martínez, recorda que les prioritats del Festival són ara mateix «l'acompanyament als artistes i als projectes del territori, la voluntat de singularitzar les propostes artístiques que es presenten i/o es gesten a recer del Festival, la barreja disciplinària i estètica que, sense oblidar la tradició i l'arrel, dona espai a les arts i els llenguatges contemporanis i l'aprofundiment en aspectes com la recuperació de la memòria històrica», assegura.

És precisament aquest eix de memòria democràtica un dels que ha despertat major interès entre el públic -que ja ha esgotat les entrades anticipades per a diversos espectacles del Dansàneu- i cristal·litzarà aquest dilluns, 26 de juliol, a les set de la tarda amb la presentació d'un llibre editat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu que recorda els fets de l'abril de 1938 ocorreguts a Prat de Fuster, a Sorpe, i que amb el suport de la direcció general de Memòria Democràctica seran recordats amb un recital a càrrec de l'actriu Sílvia Bel i el cantautor Roger Mas, a manera de fermall de les intervencions prèvies dels especialistes Manel Gimeno i Noemí Riudor, ambdós historiadors, i de l'arqueòloga Anna Camats.

El mateix dia 26 de juliol, a les onze de la nit i a Isavarre, l'actor lleidatà Ivan Caelles presentarà el monòleg Poldo de Jaume Cabré, escrit per encàrrec del mateix Consell Cultural i que s'inspira en els assassinats de vuit veïns del poble enterrats a la fossa de Sorpe, oberta recentment.

El Dansàneu, que acaba de ser reconegut amb un dels cinc Premis Nacionals de Cultura d'aquest 2021 pel plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), presenta per al seu 30 aniversari una imatge il·lustrada que signa l'artista Arnal Ballester i que recrea els alats del centre espiritual de les Valls d'Àneu.


Comentaris

envia el comentari