La ciència s’apropa als més petits de Guissona

Imatge d'un taller de ciència

Imatge d'un taller de ciència | LleidaDiari.cat

 

La Setmana de la Ciència que es porta a terme del 9 al 18 de novembre és l'esdeveniment anual de divulgació de la ciència més important en l'àmbit europeu. Durant uns dies, un gran nombre d'entitats i institucions d'arreu organitzen activitats amb l'objectiu de fomentar l'interès de la societat per la ciència i el coneixement, i d'ensenyar els darrers avenços científics i tecnològics de manera atractiva i propera. Enguany, nens i nenes de vuit a dotze anys de Guissona s'ha pogut beneficiar dels tallers experimentals portats a terme des de la Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya amb una activitat familiar de divulgació científica que ha tingut lloc aquest diumenge 11 de novembre sota l'”A la recerca del món”.

 

Els tallers científics proposats tenen com finalitat apropar la ciència a l'entorn educatiu i familiar, experimentar el mètode científic, fer visible la recerca que es fa a Catalunya i impulsar el foment de les vocacions científiques. D'acord amb això, els vuitanta nens i nenes que han participat en aquestes sessions juntament amb les seves famílies han pogut participar en 4 tallers:

  

  

– CO2 per extingir el foc (taller de Química)

  

El diòxid de carboni (CO2) és un gas que s'estilitza en extintors d'incendis, però probablement mai abans ho havíeu provat amb una espelma. Els humans interactuem cada dia amb el CO2. L'exhalem dels teus pulmons, l'emeten les plantes en realitzar la fotosíntesi i pot extingir certs tipus d'incendis.

  

Objectius: Reaccions químiques i la transformació dels elements, el pes d'un gas, aplicació en incendis, els extintors.

– Carrera de colors (taller de Biologia)

  

La majoria de fulles i flors són d'un color concret, però quan moren canvien de color. Sabeu per què passa? Els nous colors estaven allí o han desaparegut uns i aparegut uns altres? Ho investiguem?

  

Objectius: Els pigments en els objectes, la cromatografia per separar substàncies, aplicacions de la tècnica.

– Electricitat per un tub (taller de Física)

  

Esteu a casa i de cop marxa la llum. Ha deixat d'arribar l'electricitat però sabeu crear-la amb les vostres mans! Encara que no aconseguireu suficient potència per tota la casa, sabeu que podeu crear el vostre propi generador elèctric?

  

Objectius: D'on surt l'energia que encén les bombetes, els electrons i el seu moviment, altres fons d'energia.

– Nanociència amb Richard Feynman (taller de Tecnologia)

  

La nanotecnologia és la manipulació de la matèria a escala nanomètrica i consisteix en manipular de forma precisa els àtoms i molècules per a la fabricació de productes a micro escala que podem programar. Els científics, com Richard Feynman, deixen d'investigar el conjunt i investiguen amb àtoms i molècules individuals. Vols descobrir com els sensors capten la informació i reaccionen segons els nostres interessos?

  

Objectius Richard Feynman, objectius de la Nanociència, on està i cap a on va: domòtica, medicina, biomaterials, captació d'informació amb sensors. Les famílies participants han aplaudit la iniciativa demanant que es pugui repetir en altres ocasions.

Una altra imatge del taller de ciència a Guissona

Una altra imatge del taller de ciència a Guissona | LleidaDiari.cat

 

 

D'altra banda, els alumnes de secundària el dijous 22 de novembre participaran en la sessió del dinamitzador científic Carles Fuentes, que sota el títol 'Jo de gran vull ser científic' presentarà un espectacle científic l'objectiu principal del qual no és altre que el de passar una estona diferent al costat de la cara més amable de la ciència presentant una col·lecció d'experiments de divulgació, despertant entre els assistents vocació cap a la ciència. Amb aquestes dues propostes promogudes des de la regidoria d'educació i en concret des del Pla Educatiu d'Entorn, l'Ajuntament de Guissona s'adhereix per primera vegada a la setmana de la ciència.