Catalunya Diari

Comencen les obres de l’espai museístic sobre els Firals de Bellvís

Una actuació que compta amb un pressupost de 101.716,63 €

Recentment ha tingut lloc la signatura de l'acta de replanteig per a l'inici de les obres d'adequació de l'espai museístic de Bellvís inclòs en el projecte Camí de Sant Jaume: xarxa pel Patrimoni.

Aquesta obra —cofinançada amb fons FEDER de la Unió Europea, la Diputació de Lleida i l'Ajuntament de Bellvís— compta amb un pressupost de 101.716,63 €, amb un termini d'execució previst de sis mesos.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La tardor de 1995, amb la voluntat de trobar un argument per canalitzar una festa popular a Bellvís que fos un motiu d'atracció turística i de divulgació del municipi, es van començar a gestar Els Firals. Els impulsors de la iniciativa van creure adient traslladar la història a l'any 1637, data de gran transcendència amb l'entrada de les tropes de Felip IV a Catalunya, i l'espurna amb la qual esclataria la Guerra dels Segadors.

Imatge de l'organització dels firals de Bellvís
Comencen les obres d’adequació de l’espai museístic sobre els Firals de Bellvís | LleidaDiari.cat

 

Els textos, músiques i coreografies de les danses

Un cop es va decidir l'escenari històric en el qual es desenvoluparia la festa, es va començar a treballar, encarregant a experts els textos, músiques i coreografies de les danses, que es van fer exclusivament per a la festa, i que esdevindrien un centre d'interpretació de la història del municipi.

La intenció de museïtzar els Firals de Bellvís està lligada amb la Festa dels Firals que se celebra a Bellvís. Per poder fer la museïtzació de tot el recull de documentació, es necessita un espai prou ampli i diàfan que permeti recollir i exposar tot el material dels Firals amb què compta el municipi. Les temàtiques s'exposaran amb plafons explicatius i elements il·lustratius que puguin ajudar a contextualitzar en vitrines o zones d'accés restringit (vestimenta, armes, etc.).

Es preveu dividir l'espai en àmbits temàtics, que es complementaran amb una zona de projecció en què, mentre romandrà obert l'espai de museïtzació, s'hi projectaran gravacions dels Firals. A més, serà un espai per poder fer presentacions i conferències sobre la festa o la història del poble.


Comentaris

envia el comentari