Catalunya Diari

La Conca de Tremp-Montsec celebra el primer aniversari com a patrimoni UNESCO

Durant aquest any s'ha constatat que l'interès per visitar el territori ha augmentat

Pla general d'un castell davant de l'Argenteria
Pla general d'un castell davant de l'Argenteria el 17 d'abril del 2019 per celebrar un any de Geoparc Mundial de la Unesco | @agentsruralscat

El Geoparc Conca de Tremp-Montsec ha celebrat aquest dimecres el primer aniversari de la declaració de la UNESCO com a tal. S'ha fet conjuntament amb la colla castellera Malfargats del Pallars amb l'objectiu d'unir dues figures de la zona destacades per la UNESCO: els castellers i la geologia. La festa s'ha fet just davant de l'Argenteria, un símbol geològic del Pallars i molt concorregut pels amants de la geologia així com pel públic en general. Per fer més visible el Geoparc i arribar al gran públic s'han programat sortides guiades mensuals.

Guillem Puras, coordinador del Geoparc, ha destacat que durant aquest primer any l'interès per aquest territori ha augmentat. Puras ha explicat que s'està treballant amb una estratègia global de desenvolupament local i això significa que els resultats no es veuen a curt termini. Durant aquests 12 primers mesos no s'han ni duplicat ni triplicat els visitants però sí que s'han assentat les bases perquè la geologia sigui un motor més de desenvolupament territorial i econòmic, ha remarcat Puras.

El reconeixement de la UNESCO serveix per a 4 anys

Puras ha recordat que s'ha de seguir treballant donat que el reconeixement de la UNESCO serveix per a quatre anys i transcorregut aquest temps tornaran els avaluadors a visitar el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i la Noguera per veure el que s'ha fet durant aquest temps i si aquest territori segueix mereixent el reconeixement de Geoparc Mundial.

Va ser el 17 d'abril de 2018 quan el territori Conca de Tremp-Montsec va entrar a formar part de la Xarxa de Geoparcs Mundials de la UNESCO. L'àmbit territorial del Geoparc comprèn: el Pallars Jussà; Baix Pallars al Pallars Sobirà; Coll de Nargó a l'Alt Urgell; Vilanova de Meià, Camarasa i Àger a la Noguera.

En aquesta zona es porten a terme diferents projectes relacionats amb el desenvolupament rural sostenible

En aquesta zona es porten a terme diferents projectes relacionats amb el desenvolupament rural sostenible. La majoria, vinculats als valors del patrimoni natural i cultural que caracteritzen la personalitat del territori, i ara amb el Geoparc se'n destaca la importància del patrimoni geològic i paleontològic.

La catalogació de Geoparc Mundial de la UNESCO, permet la potenciació d'activitats i iniciatives guanyant visibilitat i coordinació entre els agents socials públics i privats, garantint en tot moment la participació de la comunitat local en el desenvolupament del projecte.

Pla general d'un castell davant de l'Argenteria el 17 d'abril del 2019
Pla general d'un castell davant de l'Argenteria el 17 d'abril del 2019 | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari