Catalunya Diari

Concedeixen 2,5 MEUR per a la millora de camins a deu comarques de muntanya i a l'Aran

Aquesta xarxa viària suma més de 1.000 quilòmetres

Un tram de carretera de Sant Esteve de la Sarga recent asfaltat i amb senyals que indiquen perill de despreniments de pedres
Territori concedeix 2,5 MEUR per a la millora i manteniment de camins a deu comarques de muntanya i a l'Aran | LleidaDiari.cat

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha concedit prop de 2,5 milions d'euros de subvencions a nou consells comarcals de territoris de muntanya i al Conselh Generau d'Aran per a actuacions de millora i manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural.

Els territoris de muntanya tenen unes característiques orogràfiques i climàtiques que dificulten les comunicacions, a les quals cal afegir un poblament molt dispers en petits nuclis d'accessibilitat sovint complexa. A més, els costos de manteniment d'aquesta xarxa viària, que suma més de 1.000 quilòmetres, són molt elevats i fora de l'abast d'un bon nombre de petits ajuntaments amb recursos tècnics i econòmics molt limitats.

Els beneficiaris d'aquesta subvenció són els consells comarcals de l'àmbit de muntanya

Tot i que la titularitat de la xarxa de camins correspon als ajuntaments, els beneficiaris d'aquesta subvenció són, per delegació expressa, els consells comarcals de l'àmbit de muntanya (Alta Ribagorça, Alt Urgell, Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès i Solsonès) i el Conselh Generau d'Aran.

La distribució dels ajuts, per a l'establiment de la qual es tenen en compte variables com ara la longitud de la xarxa estructurant comarcal, són: Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça (160.081,00 euros), Consell Comarcal de l'Alt Urgell (375.228,00 euros), Consell Comarcal del Berguedà (241.028,59 euros), Consell Comarcal de la Cerdanya (233.000,00 euros), Consell Comarcal de la Garrotxa (214.076,00 euros), Consell Comarcal del Pallars Jussà (298.367,00 euros), Consell Comarcal del Pallars Sobirà (318.334,00 euros), Consell Comarcal del Ripollès (206.297,00 euros), Consell Comarcal del Solsonès (301.337,00 euros), Conselh Generau d'Aran (150.574,00 euros). A partir d'ara, les entitats beneficiàries podran iniciar les obres de reforma i manteniment de la xarxa local de camins previstes en aquests ajuts.

L'Alt Pirineu, el territori que més coneixement i ús del català té a Catalunya

L'Alt Pirineu és el territori de Catalunya amb més coneixements de català i, juntament amb Ponent, un dels que utilitza més intensivament (molt o força) aquesta llengua, amb el 50% i el 60% de la població. Com passa al conjunt del país, la transmissió generacional és positiva per al català, sobretot a les comarques pirinenques, segons els resultats de l'Enquesta d'usos lingüístics de la població. Pel que fa a l'aranès, el 83,3% de la població adulta l'entén, el 73,5% el sap llegir, el 60% el sap parlar i el 45,8% el sap escriure. Així, els coneixements d'aquesta llengua augmenten des del 2008, sobretot en la lectura (14 punts) i escriptura (11 punts), però també en la parla (3,2 punts) i la comprensió (5,1 punts). 


Comentaris

envia el comentari