Catalunya Diari

El Concurs de Cassoles de Tros de Juneda complirà 40 anys el cap de setmana vinent

L’humorista Peyu oferirà una actuació i serà un dels membres del jurat

Imatge de la cassola de tros
Imatge de la cassola de tros | LleidaDiari.cat

La Diputació de Lleida ha estat aquest dimarts l'escenari d'una de les festes més emblemàtiques de les comarques de Ponent, el Concurs de Cassoles de Tros de Juneda, que el cap de setmana vinent arribarà a la seva 40a edició. La presentació ha comptat amb la participació del diputat Enric Mir; de l'alcalde Juneda, Antoni Villas; i del tècnic de Cultura de Juneda, Ramon Giné. En la seva intervenció, Mir ha remarcat que el concurs és un exponent «de la riquesa gastronòmica del territori», a la vegada que «un exemple d'integració del teixit associatiu i de diferents franges d'edat». Aquesta festa té els seus orígens l'any 1979, quan un grup de joves junedencs de la revista local Fonoll, encapçalats per Joan Josep Solé i Ramon Triquell, van constituir una comissió per tal d'organitzar una festa popular per recuperar de la tradició perduda de cuinar una cassola de tros. Avui, 40 anys després, es pot dir que la tradició ha estat recuperada i que la festa ha esdevingut una carta de presentació del municipi i un element imprescindible de l'oferta cultural, patrimonial i festiva de la comarca.

  

Així ho ha assenyalat Antoni Villas en dir que els quaranta anys de Cassoles de Tros a Juneda «ens han fet créixer com a poble i han contribuït en les nostres relacions socials i en l'autoestima col·lectiva», fet pel qual ha agraït la iniciativa dels que van posar en marxa la festa. El jurat d'enguany estarà format per Josep Ramon Cases, president de l'Associació Lleidatana de Cuiners, xef guardonat i pastisser de renom de les terres de Lleida; Ivan Surinder Chitra, cuiner propietari del restaurant hindú Tandoor a Barcelona; Conxita Beà, mestressa de casa junedenca; Ramon Cornudella, membre fundador de la primera comissió del Concurs; i l'humorista Peyu. Tot i que el divendres ja hi haurà un aperitiu de la festa, el gruix de les activitats es concentrarà en dissabte i sobretot diumenge. 

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

 

Així, dissabte el protagonisme serà en bona part per als més petits, amb tallers i jocs de tota mena i la cursa de caragols, però també hi haurà espai per als grans amb la cinquena Cursa de les Cassoles de Tros, que oferirà distàncies de deu i 5,5 quilòmetres i una caminada de vuit, i el tradicional sopar popular que donarà pas a un concert del grup local Kapritxo. El diumenge començarà amb una exposició i recorregut de cotxes d'època, una cercavila i jocs, tallers i activitats per a tothom mentre s'elaboren les cassoles, en un nombre superior al centenar, tal com ha recordat Ramon Giné. El dinar de germanor donarà pas a un espectacle de l'humorista Peyu i a l'acte de lliurament de premis als guanyadors del concurs. Podeu consultar el programa complet del Concurs de les Cassoles de Tros de Juneda a: http://www.juneda.cat/fitxers/concurs-de-cassoles-de-tros/llibret-cassoles-2018.


Comentaris

envia el comentari