Catalunya Diari

Sanitaris de Lleida aposten per fer «confinaments selectius a les poblacions»

Reiteren que la demarcació està a la cinquena onada i assenyalen que la meitat dels ingressats estan greus

Els professionals sanitaris de Lleida consideren insuficients les restriccions de mobilitat que s'han pres en els darrers mesos i demanen noves mesures que siguin més efectives per reduir la transmissió del virus, com ara la possibilitat de fer «confinaments selectius a nivells de poblacions». El coordinador de Covid-19 de l'Hospital Arnau de Vilanova, el doctor José Luis Morales, ha reiterat que la regió sanitària ja es troba a la cinquena onada i ha afegit que la mobilitat social i laboral entre poblacions pot ser la causa de l'increment dels casos de coronavirus. Ha afegit que la meitat dels ingressats al centre estan en situació greu i que, un cop passada la Setmana Santa, s'estan preparant pel «pitjor escenari».

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!


El coordinador de covid-19 de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, el doctor José Luis Morales, ha explicat que la mobilitat social i, sobretot la laboral dins i fora les comarques, pot haver estat un factor important a l'hora d'atribuir el creixement de casos a la demarcació lleidatana. I, és que, a diferència del Nadal on la majoria de contagis es van produir per interaccions amb familiars, Morales assenyala que en aquests moments els punts de propagació es troben en els entorns laborals i d'estudis. En especial, ha indicat que aquest «eix laboral» es nota força a la comarca del Pla d'Urgell. Això, sense tenir en compte els contactes socials que s'hagin pogut produir durant la Setmana Santa.

Davant d'aquest context, el facultatiu considera que les decisions epidemiològiques que s'han pres fins ara, com ara el confinament comarcal, no han estat les «òptimes» ni «prou efectives» i considera que s'haurien d'explorar altres mesures a nivell de país i, fins i tot europeu, que podrien passar per fer «confinaments selectius a nivells de poblacions» com els que s'han fet a Austràlia. «Estem restringits per activitats d'oci però encara no per activitats laborals i això és una variable que potser hem de començar a considerar després de les tres darreres onades», explica Morales.

Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de Covid-19
Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de Covid-19. | ACN

De fet, el coordinador de Covid-19 de l'hospital avisa que la vacunació «salvarà l'estiu» però no l'onada actual. En aquest mateix sentit, el cap del servei de Medicina Intensiva de l'Arnau de Vilanova, el doctor Jesús Caballero, explica que a Lleida, i també en l'àmbit de Catalunya, «encara no s'ha tocat sostre» i que queden quinze dies complicats on es veurà un augment de casos. «Ja sabíem que si tornàvem a obrir la mobilitat comarcal no acabaríem de baixar de la quarta onada que ja enganxaríem amb la cinquena i així ha sigut», ha indicat.

Així mateix, Caballero també ha volgut demanar «comprensió»" a la ciutadania i ha remarcat que les restriccions de mobilitat i socials són les úniques mesures que funcionen mentre no hi hagi un gran nombre de població vacunada. Això sí, unes restriccions que s'han de fer, diu, en la mesura que «aguanti l'activitat econòmica i la salut mental». «Demano comprensió perquè ens hi juguem molt, ja vam pagar el Nadal i ara pagarem la Setmana Santa», ha reblat.

La meitat dels ingressats, en estat greu

Morales ha indicat que les tres plantes de Covid-19 de l'Arnau estan «pràcticament plenes» i que la preocupació dels professionals, en aquests moments, és aconseguir l'equilibri a l'UCI, que és «on recau la pressió ara mateix». Pel que fa les persones ingressades al centre, la mitjana d'edat es manté en 65 anys i la meitat dels pacients estan en situació greu. «A aquesta situació, encara no hi veiem l'efecte post Setmana Santa. Ara mateix el futur és incert però ens estem preparant pel pitjor escenari», ha assenyalat el coordinador de covid-19 de l'hospital lleidatà.

Així mateix, també ha explicat que al centre han ingressat menys d'una desena de persones que s'han contagiat després d'haver rebut la primera dosi del vaccí. Es tracta de pacients amb pronòstics «menys greus i de fàcil resolució». En aquest sentit, ha defensat que «és millor vacunar» i que la part positiva és que gràcies a la vacuna, al centre ja no hi ha baixes de professionals i tampoc hi ha malalts provinents de les residències de gent gran.


Comentaris

envia el comentari