Alcarràs alerta de la necessitat de mesures per a salvar la campanya de la fruita

Pla curt on es pot veure una màquina i treballadors recol·lectant peres a Lleida

Pla curt on es pot veure una màquina i treballadors recol·lectant peres a Lleida | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament d'Alcarràs considera que les mesures aprovades aquest dimarts pel Govern d'Espanya amb l'objectiu «d'afavorir la contractació temporal de treballadors al sector agrari» amb motiu de la propera campanya fructícola no suposen una resposta «adequada» a la necessitat que té el sector de garantir la disponibilitat de mà d'obra suficient per assegurar el correcte desenvolupament de la campanya fructícola d'enguany, que començarà d'aquí a dues setmanes a Alcarràs i que, a poblacions properes com ara Seròs o Mequinensa, s'ha iniciat ja amb les tasques de recollida de la cirera.

 

Decisions com ara permetre la incorporació a les feines del camp de joves de països tercers amb entre 18 i 21 anys i residents al territori en situació regular o persones amb permís de treball vençut durant el període comprès entre la declaració de l'estat d'alarma i el pròxim 30 de juny són qüestions importants, però, es considera des del consistori alcarrassí, «el seu impacte sobre la xifra final de treballadors disponibles» serà «reduït». Manel Ezquerra, alcalde d'Alcarràs, i Jordi Janés, primer tinent d'Alcalde de la població, recorden que, només a Lleida, fan falta prop de 30.000 treballadors i treballadores temporals per la campanya i que, amb les mesures aprovades, «en cap cas sembla possible arribar a garantir la disponibilitat d'un nombre de treballadors i treballadors suficients».

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

La conveniència d'impulsar les mesures necessàries

Com a proposta, des del consistori es recorda la conveniència d'impulsar les mesures necessàries per aconseguir, per exemple, que «d'igual manera» que es permet ara que es puguin incorporar a les feines del camp els treballadors amb permís de treball vençut durant els dies que han transcorregut des de la declaració de l'estat d'alarma, es faci «allò necessari» per permetre que, com s'ha fet a països veïns, totes les persones empadronades sense permís de treball quedin regularitzades i puguin incorporar-se a la campanya fructícola sense que els faci falta acreditar que porten com a mínim un any treballant a Espanya.

 

«Si a Portugal s'ha fet una acció en aquest sentit, perquè allà han regularitzat de cop tots els immigrants que havien sol·licitat permís de residència, aquí s'hauria de poder fer també amb les persones que tenim empadronades als pobles i no poden treballar encara que ho volen fer», explica Jordi Janés. Les mesures de foment de la contractació de persones en situació d'atur i joves que planteja el Ministeri són «quelcom a valorar», considera l'alcalde d'Alcarras, Manel Ezquerra, però fan falta actuacions més decidides.

 

Restriccions a la mobilitat vigents

Plantejar també com es fa que, com a conseqüència de les restriccions a la mobilitat vigents, es fixi com a obligació que les persones contractades que s'acullen a les mesures de flexibilització que s'aproven resideixin en llocs propers als indrets on es desenvoluparà la feina complica també tot plegat, perquè «no es podrà disposar de treballadors habituals i ja formats en les feines a desenvolupar que viuen a altres províncies», assenyala Jordi Janés.

 

El decret també exclou que se'n puguin beneficiar de les mesures de flexibilització els autònoms perceptors del subsidi per cessament d'activitat i els treballadors i treballadores immersos a ERTO's. «Fan falta com més mans, millor, no estem satisfets. En moments de dificultats, cal un plus de valentia», detalla Ezquerra.

 

Crida al jovent

La situació general és, destaca Manel Ezquerra, «molt complicada» i, per això, el mateix alcalde d'Alcarràs ha fet aquesta setmana una crida al jovent del territori per tal que valori la possibilitat d'incorporar-se enguany a la campanya fructícola: «Fins fa no tant, el jovent dels nostres pobles treballava cada any uns mesos al camp collint fruita o a les empreses envasadores. Després, l'esdevenir ha fet que la situació hagi canviat, però enguany hi ha necessitat de mà d'obra perquè els treballadors i les treballadores que venien aquí per fer aquestes feines no vindran. Faig, per això, una crida al jovent de casa nostra i als aturats i aturades. La feina al camp és dura però gratificant i fan falta mans. El futur de tots en depèn», explica Ezquerra. «Sense mans suficients, la fruita quedarà penjant dels arbres i el futur dels nostres pobles, penjant d'un fil», conclou.