Catalunya Diari

Front comú de productors del Pirineu per a vendre per internet durant la crisi

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, ha iniciat la campanya ‘Del Parc al plat’

Imatge de productes del Pirineu
Productors del Pirineu se sumen a la iniciativa davant la crisi | LleidaDiari.cat

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha posat en marxa la campanya Del Parc al plat, amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, l'Ajuntament d'Esterri de Cardós, i un grup de persones productores del sector agroalimentari del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell, amb l'objectiu d'oferir nous canals de venda al consumidor final, i pal·liar les importants pèrdues econòmiques que els suposa el tancament del sector de la restauració, els mercats i les fires de productes locals, per l'emergència sanitària del coronavirus.

Un exemple és la fira de productes del Parc Natural de l'Alt Pirineu d'Arròs de Cardós, organitzada cada any pel parc pel Dia Europeu dels Parcs a finals de maig, que finalment s'ha anul·lat seguint les recomanacions del Govern per contenir la propagació del virus.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Diferents cistelles amb productes del parc

La iniciativa permet posar directament a disposició del públic diferents cistelles amb productes del parc, com ara carn, formatge, vi, cervesa, infusions, pastes, i embotits, a partir de comandes al web delparcalplat.fempirineu.cat, que després es recullen a les instal·lacions de la formatgeria del Tros de Sort o s'envien a domicili. Es pot escollir entre 7 cistelles diferents, 2 de les quals vegetarianes, amb preus que oscil·len entre els 42 i els 129 euros. Els enviaments no es limiten a l'àmbit de la demarcació, sinó que arriben a tot Catalunya, amb un cost extra de 10 euros.

A més, la campanya promou la compra directa o a través de les carnisseries locals de carn, moltes de les quals procedents de races de bestiar protegides de la ramaderia local que ajuda a conservar el paisatge agroramader del parc i la biodiversitat dels prats de dall i pastures. El logotip de la campanya inclou la imatge d'un ganxo de pastor, element molt identificador d'aquesta figura i de la ramaderia ovina i caprina que des del neolític exerceix la seva activitat entorn de l'actual Parc Natural de l'Alt Pirineu proveint de llet, formatges, carn i llana als seus habitants. Preus especials en temps especials

El sector agroramader implicat en la iniciativa

Mentre duri la situació d'emergència sanitària, el sector agroramader implicat en la iniciativa s'ha compromès a oferir els seus productes a preus especials, entenent que moltes persones consumidores viuen també una situació complexa d'incertesa econòmica. Per això, fan una crida a solidaritzar-se mutualment, buscant nous formats de comercialització a preus reduïts i demanat que es prioritzi, en la mesura del possible, l'adquisició de productes de proximitat.

A banda de les diferents cistelles tancades de productes del Parc, el web inclou un llistat dels productors agroalimentaris del parc, amb els seus contactes, i informació de la possibilitat de fer comandes on-line en l'àmbit individual o en grup, com és el cas de l'associació de productors Menja't l'Alt Urgell que s'han unit per fer venda conjunta dels seus productes. La web també inclou material divulgatiu, com un fulletó dels productes del Parc, un pòster sobre les races locals de bestiar, amb explicació de les diferents peces de carn que es poden obtenir i receptes de cuina. També un pòster divulgatiu i un fulletó del projecte POCTEFA GREEN sobre el paper de la ramaderia de muntanya en la conservació del paisatge i la biodiversitat.

Confien a fer un pas endavant una vegada superada la crisi

Tanmateix, la iniciativa no es vol quedar aquí, i un cop la situació es normalitzi, el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Consell Comarcal i les persones productores locals confien a fer un pas endavant. Així, volen consolidar la col·laboració per continuar impulsant propostes conjuntes per promoure i facilitar el consum de proximitat, recuperant l'essència del projecte Del Tros al Plat, que perseguia també aquest objectiu i que va impulsar el Consell Comarcal ara fa uns 10 anys.


Comentaris

envia el comentari